A játékok nyitottabbá tesznek

2015. november 02. 12:02

A játékok egyik pozitív hatása, hogy csökkentik a társadalmi előítéleteket, kevésbé gondolkozunk sztereotípiákban, nyitottabbá tesznek – mutatta ki a Darthmouth College tanulmánya.

2015. november 02. 12:02

A kutatók új megközelítést, az úgynevezett „beágyazott játéktervezést” használva jutottak el a pozitív következtetésekig. Beágyazáson azt értik, hogy a rábeszélő üzenetet nem nyíltan közölték a játékosokkal, hanem becsempészték a tartalomba, játékmechanizmusba és kontextusba.

Két stratégiát teszteltek. Az egyik a témához kapcsolódó és nem kapcsolódó tartalmak egybemosása volt. Úgy keverték össze őket, hogy a játékosoknak fel sem tűnt a megtévesztés. A másik a „ködösítésen” alapult, lényege, hogy a résztvevők figyelmét elterelje a valódi tartalomtól és céltól.

A nemi sztereotípiákat, valamint a tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák és a matematika (STEM) területén meglévő előítéleteket tesztelték és próbálták befolyásolni. Bebizonyosodott, hogy a játékba ágyazott pszichológiai technikák növelik a hatást, és valóban megváltoztatják a felhasználói élményt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!