Automatikusan szellőző ruhákat hordhatunk a jövőben

2015. november 03. 11:03

Az MIT BioLogic élő organizmusokat használ automatikusan szellőző ruhák elkészítéséhez.

2015. november 03. 11:03
Benjamin Starr

Az MIT Media Lab élő orgaznizmusokat használ fel, hogy a környezetükre automatikusan reagáló interfészeket fejlesszen ki. A mintákat a természetben található formákból és megoldásokból másolják, olyan nanoméretű elektromos indítóelemeket terveznek, melyek a megfelelő impulzusok hatására automatikusan parancsokat hajtanak végre, vagyis programozhatóak. Az első megoldást nemsokára láthatjuk a hétköznapokban is, olyan ruhát szeretnének a piacra dobni, ami reagál a viselője testhőmérsékletére és arra mennyire izzad éppen egy adott környezetben. Így szabályozzák a ruha szellőzését automatikusan az irányítórészecskék, hogy a viselője számára optimális testhőmérsékletet elérjék. A kihívás jelenleg az, hogy miként tudják ezeket a részecskéket a ruhagyártás jelenlegi ipari berendezéseire adaptálni. A legmegfelelőbb az ilyen automata ruhák precíz elkészítésére a „nyomtatásuk" lenne, viszont az még túlságosan drága, de a lélegző ruhát mindenképpen tömegcikknek szánják a jövőben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!