Erdély Mátyás az év operatőre

2015. november 30. 07:37

Idén Erdélyi Mátyás, a Saul fia operatőre kapta az Illés György-díjat, Törőcsik Mari színésznő pedig 80. születésnapja alkalmából a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját kapta meg a XII. Aranyszem Operatőr Fesztiválon.

2015. november 30. 07:37

Erdély Mátyásnak ítélték oda az év operatőre és az Illés György-díjat a Saul fia című játékfilm fényképezéséért, Törőcsik Mari színésznő 80. születésnapja alkalmából a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját kapta meg a XII. Aranyszem Operatőr Fesztiválon. A péntek este rendezett díjátadón dokumentumfilm kategóriában Natasa Pavlovszkaja a Seb című alkotás fényképezéséért, természetfilm kategóriában Mosonyi Szabolcs Vad Kunság – A Puszta rejtett életéért bizonyult a  legjobbnak. Tv-film kategóriában Dobos Tamás nyert a Hivatal című film operatőri munkálataiért, a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Reich Dániel és Szőke Dániel vitték el a Záridő című alkotás fényképezéséért.

A játékfilm kategória díját Győri Márknak ítélték oda a Víkend című filmért, a kísérleti filmek közül Dimeth Balázs Ferencet díjazta a zsűri Hero's Journey című munkáért. Majoros Zsolt nyert a Bohemian Betyars: Összefúj a szél című zenés klipjének fényképezéséért, a legjobb mozi előzetes díját Szőke Dániel kapta az Aranyélet című promóért. A Zeneakadémia imázsklip reklámfilmjének fényképezésével Dobóczi Balázs bizonyult a legjobbnak, diák kategóriában a Tolvaj című film fényképezéséért Táborosi András nyerte a fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját. A zsűri tagjai Kurt Brazda operatőr, AAC, az IMAGO vezetőségi tagja, Haris László fotóművész, az MMA tagja, Fáy Miklós újságíró, Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke, HSC operatőr, Orbán János Dénes költő-író és Schubert Gusztáv filmkritikus, a Filmvilág főszerkesztője voltak.

Az idén először meghirdetett extra kategóriában – bármilyen hosszúságú, bármikor készített műfajú, filmmel lehet indulni -, megosztva kapott díjat a Körtési Béla által fényképezett, Mikor szolgának telik esztendeje című alkotása és Zsigmond Attila Mindennapi kenyerünket című filmje. Novák Emil 2004-ben alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált Illés Györgynek, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. A fesztivál fő támogatói között vannak a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. december 16. 15:39
Lehetne belőle csinálni egy duólogiát Saul lánya címmel, vagy triológiát Saul fia, Saul lánya, Saul unokája.
Peter8811
2015. december 15. 12:39
Tata W is jobban járt volna ha ilyen típusú mesefilmet csinált volna, pl. Hüvelyk Matyi kalandjai a recski táborban.
puszika
2015. november 30. 16:08
A film remek!! De azért emlékeztetni szeretnélek arra a hecckampányra amit a balmédia hozott a film kapcsán csak azért,mert Vajda is dolgozott rajta a Nemzeti Filmalappal,magyarán támogatta! Az,hogy film azóta díjak sorát nyerte el,már nem érdekli a nyálazókat. Pedig ez MAGYAR SIKER!!!! Ennyire képesek utálni a balliberálisok?? A válasz is megvan:IGEN!!!!
oskar
2015. november 30. 14:40
A Holocaust megtörtént. Sajnos! Ezért az a filmművészetben is téma. Pláne a túlélt leszármazottaknál. Én ezt csak üdvözölni tudom. És.. üdvözölném a többi népírtás ilyen jellegű feldolgozását is, úgymint az afrikai, amerikai, ázsiai, ausztráliai, és más európai népeknél. Valahogy választ kellene adni: miért válnak gyilkossá az emberek?????? Tegnap a Spektrum TV-n volt egy film. Egy kísérlet, hogy lehet-e agymosással programozni az embert. Öt részvevő közül egynél, ez sikerült. Ami azt jelenti, hogy nem volt az utolsó a múlt századi Holocaust.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!