Kis lépés a szelfiknek, hatalmas ugrás az olcsó dróntechnológiának

2015. november 21. 17:30

A Mars-járók szoftverei alapján fejlesztettek egy érdekes alkalmazást: a szinte teljesen autonóm drón körberepüli a célszemélyt, közben szelfit készít róla.

2015. november 21. 17:30
Különleges appot fejlesztett a Neurala robotikai cég. Az iOS-en és Androidon is futó „Selfie Dronie” alkalmazás az arcfelismerést és a drónvezérlést hozza közös nevezőre. Lehetővé teszi, hogy a Parrot Bebop és a Bebop 2 drónok videókat készítsenek, és autonóm módon kövessék a videón szereplő személyt, tárgyat.

Semmi mást nem kell tenni hozzá, csak kiválasztani a személyt vagy tárgyat. A drón körberepüli, és videoszelfiben örökíti meg. De felfelé is zoomolhat, és tipikus drónmódból csinál egy szép légifelvételt.

Az app alapvetően az okostelefon GPS-én keresztül végzi a vezérlést, és így nincs szükség távirányító funkciókra. Ezúttal viszont mihelyst azonosította a célszemélyt, céltárgyat, a drón autonóm működik.

A Neurala Intelligencia Motor (NIE) hétköznapi kamerát használva is azonnal megtanulja személyek, tárgyak felismerését. Ha mozognak, a mélytanuló algoritmus még többet tanul meg róluk valós időben, változó körülmények között. Megfigyeléseit korábbi ismereteivel hasonlítja össze. Ez a módszer túlmutat a „gyakorlás az első” típusú jelenlegi mélytanulás-alapú képfeldolgozáson.

A mélytanulás mellett a költséges és sokat fogyasztó aktív rendszerek helyett használt passzív szenzorok teszik egyedivé a Neurala szoftverét. A cég a NASA-tól kapott támogatást, hogy a Mars-járóit irányító szoftverek jellegzetességei (autonóm navigáció, tárgyfelismerés, akadályelkerülés stb.) alapján készítsen kereskedelmi termékeket.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!