Kollektív intelligencia: hidat építenek a hangyák

2015. november 28. 13:59

Felhasználhatók-e a hangyák viselkedésén alapuló szabályok robotrajok programozására, képesek lesznek-e egymással összekapcsolt gépek hidat és más szerkezeteket építeni?

2015. november 28. 13:59

Az egyik hangyafajta (Eciton hamatum) sokkal pontosabb élőhidakat formál erdők egyenetlen talaján, mélyedések felett, mint gondoltuk korábban – állapították meg a Princeton Egyetem és a New Jersey Technológiai Intézet kutatói. Kollektív intelligenciájuk modellként szolgálhat csoportban tevékenykedő robotok számára. Közösen végzett számításaik eredménye a híd, és hogy tovább tudnak menni rajta.

Az előnyök és hátrányok felmérése után koordináltan, együtt cselekszenek. Egyedenként csak a legközvetlenebb körülményeket ismerik, csoportban viszont messzebbre „látnak.”

Hangyakolóniák viselkedésén alapuló algoritmusokat kb. húsz éve, például telekommunikációs és közlekedési útvonaltervezéshez fejlesztenek. Az egyéni cselekvések, az ágensek interakciói ezekben az esetekben magasabb szintű kollektív viselkedésformákat eredményeznek.

Biológusok azt gondolták korábban, hogy a hangyahidak statikus szerkezetek. Jelen kutatás rácáfolt erre a vélekedésre. Megállapították, hogy a hangyák ott kezdik a hídépítést, ahol legközelebbinek tűnik a túloldal, majd fokozatosan haladnak a legnagyobb távolságok felé, így csökkentve az út hosszát.

Az új megfigyeléseket a számítástudomány különféle területein, például a robotikában hasznosíthatják.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2015. november 30. 10:21
Kollektv unintelligenciak osszekapcsolasat viszont nem javasolnam, mert mindenbol szart epiteniek vagy ellopnak, kulon neve is van a jelensegnek: magyar jobboldal.
Nyest
2015. november 29. 20:46
Lenyűgöző! Hiába, a természetnél nincsen tökéletesebb szerkezet. Nézem ezt a képet, és önkéntelenül is a foci jut eszembe. Mekkora fegyver lenne ez annak a csapatnak, amely képes lenne birtokolni.
Békanász a hasadon
2015. november 29. 11:39
Igen, láttuk az internacionalista komonisták ügyködését: még a felüljárót se tudták úgy megépiteni kétfelől, hogy középen összeérjen.
GV0917
2015. november 29. 09:31
Dehogynem, a Hét törpe is egymásba tömte teleszkópját, de aztán jött Hófehérke és minden este kilopta a villásdugójukból a rugót.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!