Mindentudó anyagok

2015. november 05. 15:47

Képzeljünk el egy olyan társított (kompozit) anyagot, amely érzékelő, beavatkozó, számítási és kommunikációs tulajdonságokat egyesít magában.

2015. november 05. 15:47

A polimerek fejlődése és a számítási eszközök méretcsökkenése mára lehetővé tette efféle matériák létrehozását. Nikolaus Correll, a Colorado Egyetem (Boulder) tanára és PhD-diákja, Andy McEvoy pont ilyet fejlesztett.

A kompozitok két vagy több különböző szerkezetű és makro-, mikro-, vagy nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából.

Jelen anyag elosztott algoritmusok jóvoltából széles sávban „érzékeli” a környezetet, gyors visszacsatolási mechanizmusával pedig hamar eredeti formájára válthat.

Lehetséges alkalmazásai között a robotikát, színüket és átláthatóságukat módosító lencséket és nyomtatott mechatronikus eszközöket emlegetnek.

A két kutató szerint hamarosan tervezhetünk szerves rendszerek különféle tulajdonságait utánzó „okos” társított anyagokat, amelyek például a tintahal álcázó képességével rendelkezhetnek. Ha hozzáadjuk az autonómiát, ezek a kompozitok az emberhez hasonlóan rugalmas és mozgékony robotrendszereket, repülés közben átalakuló repülőgép-szárnyakat eredményezhetnek.

Előtte persze nagyon alaposan át kell gondolni a robotanyagok tervezését, az őket működtető algoritmusokat, az összetevők interakcióiból kialakuló együttes viselkedésformákat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!