Speciális keresőt fejlesztett a Microsoft társalapítója

2015. november 03. 13:56

Új keresőmotor debütált hétfőn. A kulcsszavak egyeztetése helyett a tartalom árnyalataira összpontosító Semantic Scholart elsősorban tudományos kutatóközösségeknek tervezték.

2015. november 03. 13:56

Munkába állt a tudósközösség igényeire szabott, ingyenes keresőmotor – jelentette be tegnap az egykori Microsoft társalapító Paul Allen nonprofit Allen Mesterséges Intelligencia Intézete (AI2).

A 3 milliónál több tudományos anyagban bogarászó Szemantikus Tudós (Semantic Scholar) árnyaltabb kutatásra képes, mint a Google hasonló keresője, a Google Scholar. Oren Etzioni, az AI2 ügyvezető igazgatója egyébként elmondta, hogy nem a versengés a céljuk.

Az algoritmustömb által végzett keresés kulcsszavak összekapcsolása helyett cikkeken belüli árnyaltabb tartalmakra irányul. Adatbányászat, természetesnyelv-feldolgozás és gépi látás segítségével állapít meg különféle tényeket, például megjelenési dátumot. A kutatók ezt követően szűrhetik ki a számukra fontos találatokat.

Etzioni szerint fejlesztésük előrébb viszi a mesterségesintelligencia-megoldások használatát a keresőmotorokban.

„Az MI-vel magasabb szintre emeljük a keresést. Lehetővé válik, hogy a motor kulcsszavak helyett rendet vágjon at összevisszaságban” – nyilatkozta, majd hozzátette, hogy kb. 15 személlyel megduplázzák a Scholar mögötti fejlesztőcsoport létszámát.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!