Tények a Mesterséges Intelligenciáról

2015. november 25. 13:13

A mesterséges intelligenciáról már mindenki hallott, ha máshol nem a Terminátor filmekből ismeri mire készül a Skynet, az emberiség elpusztítására. A gépi terrorista megfelelője akkor a szerencsétlen MI vagy sem. Nézzük a tényeket…

2015. november 25. 13:13
Thomas Claburn

Mesterséges intelligenciától hemzseg az egész online világ, szoftverek és online megoldások használják, melyekről a legtöbb ember nem is tudja, hogy egy értelmes géppel lépett éppen interakcióba. Mindez annak köszönhető, a gépek már nem a „hülyébb vagyok, mint egy ötödikes” fokán tudnak tanulni, hanem szélsebesen és kiváló algoritmusokkal, amit emberi programozók írnak.

A mesterséges intelligencia csak egy szép számítógép
A mesterséges intelligenciát ne keverjük az emberivel, mert az MI egy olyan fogalom, amit egy olyan dolog leírására használunk, amit mi emberek a legegyszerűbben az intelligencia fogalmával azonosíthatunk még, mondja Andrew Moore a Carnegie Mellon SCS dékánja. A mesterséges pedig csak egy jelző arra, hogy nem valódi vagy valóságos, hasonlóképpen, mint ahogy megkülönböztetünk egy sakkprogramot az autónkat irányító megoldástól, vagy a banki automatizmusokat irányító programoktól, ezek is mind intelligensek a maguk módján, mint tudjuk a saját szakterületünkön és mesterségesek is.
 
2 féle MI létezik
Az első az automatizmusokra támaszkodik, vagyis emberi beavatkozás nélkül tud dönteni és választani, problémákat old meg, úgy, hogy „teremtői” nem avatkoznak bele a döntéseibe. A második kibővíti az ember lehetőségeit, mint például a Siri az Apple iPhone-on, vagy a Microsoft Cortana. Ez főként a döntéseinkben tud segíteni, egyfajta digitális asszisztensként a mindennapokban. 
 
Túl sokat aggódunk a Skynet miatt
A gonosz és rosszindulatú mesterséges intelligencia még a jövő zenéje, hiszen nincs még olyan működő automata rendszer, ami reprodukálni tudná önmagát, mint egy biológiai entitás. Ha pedig „bekattanna” egy Siri például, akkor csak ki kell kapcsolni vagy újraindítani az iPad-et vagy letiltani a szolgáltatást. A Skynet még csak a scifikben létezik, de jól lehet vele mumusként ijesztgetni a pórnépet a politikusoknak, értelmes ember nem hisz a Grimm mesékben, a gonosz MI ma még a Süsü a sárkány mese realitásával egyenértékű.
 
A mesterséges intelligencia életeket menthet
Manapság milliárdnyi keresés fut le az interneten, ami mögött MI-k dolgoznak, a keresések 5%-a olyan esetben történik, amikor egy olyan ember kér segítséget, aki egészségügyi problémákkal küzd az életében. Az emberek hajlamosak a rossz döntésekre, itt gépek adnak releváns életvezetési és egészségügyi  tanácsokat, amitől a legtöbb esetben fel is keresik a megfelelő szakrendeléseket és az orvosok valódi gyógymódokkal segíthetik ki őket szorult helyzetükből, van amikor életet mentettek így a gépek.
 
Az önvezető autókat is MI-k fogják vezetni
Hiába vannak kiakadva sokan, 2029-re a sztrádákon közlekedő autók fele már automata lesz, sofőr nélkül fognak közlekedni. A Dolgok Internete is már működik a hétköznapokban, a városok rá lesznek kényszerítve, ha nem akarnak állandó közlekedési káoszban élni, az önvezető járművek működését engedélyezni kell (a gépek ugyanis intelligensebben tudnak már vezetni, mint az emberek). Igaz ehhez egy rendes szabványosítási folyamatnak is el kell indulnia még a jövő évben a fő iparági képviselők között. Elon Musk álma már itt kopogtat, maga az önvezető MI nem annyira bonyolult, hogy utólagosan ne lehetne, mint egy GPS-t is beszerelni a gépjárművekbe, internet pedig már mindenhol van a világon szinte hála Mark Zuckerbergéknek. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!