Valkűr: algoritmusokat fejlesztenek a Marsra utazó emberformájú robothoz

2015. november 19. 18:00

A NASA azért érdekelt emberformájú (humanoid) robotok fejlesztésében, mert extrém környezetben segíthetik, és ha kell, helyettesíthetik az űrhajósokat.

2015. november 19. 18:00

Az eredetileg katasztrófa sújtotta területek mentési munkálataira tervezett, 1,8 méter magas, 130 kiló Valkűr (más néven R5) pont ilyen szerkezet. Rá is jöttek, hogy még nehezebb terepen szintén jól funkcionálhat, és eldöntötték: a világűrben fogják használni. A tervek szerint vagy űrhajósok érkezése előtt végezne előkészítő munkát, vagy a személyzettel együtt, ember-robot munkacsoport tagjaként dolgozna.

„A robotika, beleértve az ember-robot együttműködés fejlődése kritikus tényező a Mars-küldetés nélkülözhetetlen technológiáihoz” – nyilatkozta Steve Jurczyk (NASA).

A NASA bejelentette, hogy két egyetemi kutatócsoport fejleszti tovább Valkűr szoftverét, ír algoritmusokat hozzá. Aprólékos tesztekkel fogják vizsgálni, valóban alkalmas-e a Mars-utazásra, esetleg még messzebbre.

Az egyik felsőoktatási intézmény az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) Russ Tedrake vezette csoportja. A másik a bostoni Északkeleti Egyetem.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!