3 méter magasra ugrik fel a robotsáska

2015. december 21. 16:00

Az élővilág nagyon sok robotikust megihletett. Legutóbb izraeli kutatók fejlesztettek mentési és felderítési munkáknál hasznos gépsáskát.

2015. december 21. 16:00

A Tel-Aviv Egyetem és az Ort Braude Kollégium 12 centinél alig nagyobb, 23 grammnyi sáskarobotja 3,5 méter magasra, de oldalt is 1,5 méterre ugrik. A jövőben nehéz, például sziklás terepeken, keresési-mentési, illetve felderítési műveleteknél számítanak rá.

Teste ABS műanyagból készült 3D nyomtatással. Kicsi elemmel működik, a rajta lévő mikrokontroller jóvoltából távirányítható. Lábai merev szénrudakból, torziós rugója acélhuzalból készült.

A sáska ugrása három lépésből áll. Az előkészítésnél meghajlítja a lábát, majd az ízületeknél elzáródik, végül a felső láb hajlítóizma feloldja a zárat, ami gyors energiakibocsátást eredményez. Ez a folyamat váltja ki a lábak tempós rugómozgását, és juttatja a sáskát a levegőbe.

A robot a sáskához hasonlóan a tárolt mechanikus energiát használja a lábizmok tevékenységének növeléséhez. Azért képes ugrani, mert a torziós rugó szintén tud energiát tárolni.

A kutatók az ugrás távolságát és a légbeli stabilitást növelő, a talajra érkezés hatását csökkentő, különféle ugrások kivitelezését támogató megoldásokon dolgoznak. A lehetséges alkalmazások köre is bővülne velük.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!