Bírósági adatok segítik a hazugságvizsgáló szoftvert

2015. december 16. 11:45

Nagyon sokszor megmosolyogtuk a klasszikus amerikai krimik könnyen átvágható buta hazugságvizsgálóit. A technológiával máig szkeptikusak vagyunk, pedig bizonyos beszédelemek, testjegyek nem szoktak hazudni. Ezeken alapul a Michigan Egyetem új szoftvere.

2015. december 16. 11:45

A Michigan Egyetem kutatói gépitanulás-technikákat használva fejlesztenek új hazugságdetektáló szoftvert. A szoftver valódi bírósági tárgyalásokról készült, médiatudósításokhoz használt videoanyagokon gyakorol. A prototípus a beszélő szavait és gesztusait vizsgálja, a rendszernek nem kell megérintenie az elemzés tárgyát képező személyt.

A szoftver a tárgyalások 75 százalékánál pontosan állapította meg, hogy ki hazudik. Ez azért szép szám, mert az ugyanezzel próbálkozó emberek csak 50 százalékot értek el. Azért teljesíthetett jobban, mert akkurátusabban figyeli a kézmozdulatokat, „lesi”, hogy mikor kinek túl határozott a hangja, hogyan néz a kérdező szemébe, és a hazug embert eláruló további jellegzetességeket is igyekszik figyelembe venni.

„Hazudozás közben olyan természetes megnyilvánulásaink vannak, amelyekre szinte senki nem figyel eléggé, pedig, ha megtenné, könnyebb megállapítani, hogy az illető nem mond igazat” – nyilatkozta Rada Mihalcea, a Michigan Egyetem tanára.

A szoftver biztonsági személyzeteknek, esküdteknek és az elmegyógyászatnak tehet hasznos szolgálatot. Fejlesztése átfogóbb projekt része, amelyben fiziológiai paramétereket (szív-, lélegzés-ritmus, testhőmérséklet-ingadozás stb.) szervezetbe történő beavatkozás nélküli technológiákkal, például hőalapú képkészítéssel gyűjtenének és integrálnának.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!