Egy a világ és egyszer, egyszer majd összeáll

2015. december 21. 11:35

2016 nagy változást hoz a magyar állampolgárok életében, jön a mindenes egységes e-kártya.Ez a digitális okmány a személyi igazolványt, a lakcím-, taj- és adókártyát váltja ki januárjától fokozatosan. Utazáshoz is használható, mint a személyi, a schengeni övezeten belül. Ha ez tényleg sikerül, viszont felmerül a kérdés mennyire leszünk kiszolgáltatva, hiszen a központosított adatokat képes lesz majd az állam megvédeni a visszaélésekkel szemben? Amit nyertünk a réven majd elvesztjük a vámon?

2015. december 21. 11:35
Admin

Segíts rajtam, Uram, elviselni, elviselni
Segíts rajtam, Uram, időben gonosznak lenni
Segíts rajtam, Uram, dolgozni és megpihenni
Segíts rajtam, Uram, időben jónak lenni


Az állam által garantált, egységes, elektronikus személyazonosítás már régen terítéken volt, az erről szóló törvény augusztusban jelent meg, de csak jövő évtől lép érvénybe, és fokozatosan vezetik be. A régi azonosító iratok és az új digitális megoldás még legalább öt évig párhuzamosan fog működni. Akár harminc vagy negyven ügyet is el lehet majd intézni az jövőre bevezetendő e-kártyával, legalábbis ezt ígéri nekünk, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH). Drágább lesz, mint a jelenlegi személyi kártya, mert digitális adatok tárolására is alkalmassá kell tenni. Később a diákigazolvány és bizonyos közlekedési kedvezmények helyettesítésére is alkalmas lehet. Nagy kár, hogy az útlevelet sajnos nem fogja lecserélni, de ez a mostani Európa elfoglalására készülő migránsokkal terhelt időkben nem is remélhető opció sajnos már a közeljövőben.
 
Reggel, mikor elindulsz a gyárba
Egy indiánt látsz a villamosra várva
Ismert kép, egy arcizmod se rándul
Valószínűleg az indián épp erre kirándul
 
 
Biometrikus adatokat is (ujjlenyomatot és írisz mintát) tartalmaz a jövőre bevezetendő új okmány (ami  az útlevelekben már régóta kötelező elem). Egy ilyen összetett digitális okmánynak magasabb adatvédelemmel kell rendelkeznie, és ez az Achilles sarka is, melyet a legtöbben most megkérdőjeleznek. Mennyire lesz majd feltörhető vagy sem, ha ellopják vagy elveszíti a gazdája. Az egy és mindenes igazolványba belepaszírozott azonosító adatok az Állam számára soha nem látott jogosultságokat adnak (és amivel lehet tudjuk azzal vissza is szoktak élni, ha ez lehetséges). Mellékesen az, hogy az ügyintézés a bevezetéssel univerzálissá válna (egy kártya, egy kapu, minden adat leellenőrizhető egy azonosítással, merre volt eddig alkalmas a Kormányablak) társadalmi vitát is eredményezhet (sajnos erről nem történt népszavazás, mint mostanában semmi fontos dologról sem, Ákos és a Hóman-szobor fontosabb momentum volt 2015 decemberében is, mint az hogy mindenkiről mindent fognak tudni majd jövőre). 
 
Délben, ha hív a harang a harcra
Állsz a téren és belenézel a Napba
Vakít a fény, de tisztán látod őt
A falu fölött, az égen a fehér ruhás nőt
 
 
Orwell vagy Huxley álma valósul meg vele, az EU-s kompatibilitás ígéretével megspékelve? Eddig is ha egy kormányhivatalba vagy önkormányzati ügyintézésbe keveredett az ember, láthatta Kafka álma valósult meg: az érettségivel rendelkező ügyintéző egyedek gyakorlatilag élet és halál uraiként tologatnak minket, mint parasztokat egy sakktáblán. Arról nem is beszélve egy ügyfélkapu azonosító elintézése is csak hetekkel előre bejelentkezéssel oldható meg és papírhegyeket kell hozzá kitölteni. Vajon ez az Egy Kártya Mindenek Felett majd eltünteti ezt a bürokratikus metódust és a tagjait is? Vagy maradnak ezek a szerencsétlen aktatologató bürokraták és utcára teszik majd őket vagy outsourcingolják az egészet? Ha mindenki és minden digitalizálható lesz (hiszen erről szól az e-kártya gyakorlatilag) szükség lesz még rájuk vagy a gépek megoldják majd okosban? Mellékesen az e-kártya fontos erénye lehetne, ha e-aláírásként is szerepelhetne, de ez úgy tűnik, még nem biztos, hogy belefér a megvalósítás 2016-os, első lépcsőjébe. Vajon miért?
 
Este, ha az elmúlt nap dicsér
Az árnyékod a szomszéd házig ér
Még ránézel a képemre a falon
Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy hagyom
Éjjel, mikor mindenki alszik már
Látod, valaki rosszban sántikál
Érzem, érzem én, hogy baj lesz
Az ablakban áll a szerencsétlen kontessz
 
 
Mit is tartalmaz az új digitális megoldás:
 
ePass: ez a személyi igazolványt kiváltó EU-s úti okmány új neve, vagyis a schengeni és más beléptető rendszerek használatára lesz alkalmas. A legnagyobb probléma jelenleg az, hogy  kompatibilis lesz-e a határon átnyúló közigazgatási szolgáltatásokkal. Az unió-kompatibilitás ugyanis elég nehezen kivitelezhető dolognak látszik a jelenlegi állapotok szerint, főleg az okmány biztonsága miatt.
 
eID: a funkció a másik lényeges elem, ez szolgál az e-közigazgatási és elektronikus kormányzati rendszerek off- és online használatára, nem csak hazánkban, hanem az EU-ban is.
 
eSIGN: a leglényegesebb, már sokszor beígért nóvum, vagyis az elektronikus aláírás bevezetése az univerzális kártyával. Minősített és hiteles elektronikus aláírást jelent, minden magánokirat készítését és hitelesítését teszi egyszerűbbé és áttekinthetőbbé, de sokan a közjegyzői szakma végének tekintik. (De ez még under construction állapotban leledzik csak.)
 
Emlékszel rá? Az Egyesült Álmokban
Emlékszel rá? Ő volt az elnök álmodban
Emlékszel rá? Báránynak képében
Emlékszel rá? Mit ígért a tévében
 
 
Egy ilyen mindenható irat legnagyobb problémája mindig is az adatvédelem lesz, hiszen egy fizikailag is létező, de virtuális felületre és adatbázisba beleszőni egy-egy személy összes adatát elég nagy informatikai kihívás. Az adatvédelemért jelenleg a Belügyminisztérium felel, de az információ biztonságáért már az NBSZ (Nemzetbiztonsági Szakszolgálat), illetve a tervezet szerint a piac kiválasztott szereplői is részt vehetnek majd a kiberbiztonsági feladatok ellátásban nyilván a megfelelő átvilágítás után. A megoldás kényelmes ugyan az egyszeri állampolgár számára, de az állam kapja terítéken a legnagyobb előnyét, a totális ellenőrizhetőség lehetőségét: egy „összerendezési kóddal” egy élő személy számos nyilvántartási adatát össze lehet kapcsolni. Vajon a háziorvosunk is látni fogja mennyit adóztunk és vice versa? 
 
Felhők közt ülve utazik testem
Vigyáznak arra, hogy le ne ejtsen
Ó Istenem, egy másik kontinensen
Szabad a préda, alszik az őrség
Tiéd az ország és a dicsőség
Ha még vagy egyáltalán
 
 
Az állam gyakorlatilag mint nyitott könyvbe nézhet bele az állampolgárok életébe, mert ennek az egyetlen azonosítónak a  használata kötelező lesz 5 év múlva mindenképpen (addig működik a régi rendszer is párhuzamosan megnehezítve a hivatalok és az egyedek életét és a BKK ellenőrökét is végleg). A hivatalos adataihoz köthető történések (betegség, adózás, rendőrség, bírságok és büntetések stb.) könnyedén követhetőek, de ha bérletként és diákigazolványként is működni fog, az egyének mozgása is ellenőrizhető akár. Az így kinyert adatok, nem kell hozzá nagy fantázia és kvantumszámítógép sem, kiváló metaadatbázisként funkcionálhatnak egy új és tökéletes világ megteremtéséhez. Úgy tűnik, az informatikai vívmányok nem mindig szolgálják az egyének érdekeit, de az is lehet, hogy egyes magyar állampolgárok túl paranoiások, de ez tudjuk hungaricum.
 
Egy a világ és egyszer, egyszer majd összeáll
Egy a világ és egyszer, egyszer majd rátalál
Egy a világ és egyszer, egyszer majd összeáll
Egy a világ és egyszer, egyszer majd rátalál
Aki vár
 
(Sexepil: Egy a világ)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!