Már a fal sem lehet akadály

2015. december 30. 07:22

Minden felülettel megbirkózik a Disney Research új VertiGo robotja, ha falba ütközik, csak felmászik rá és folytatja a küldetését.

2015. december 30. 07:22
Evan Ackerman
A Disney-ről sokaknak az Ébredő Erő vagy a bugyuta rajzfilmek jutnak az eszébe, pedig mint lassan minden amerikai cég ők is rendelkeznek kutató laboratóriummal. A VertiGo robot az EHT Zurich munkáját dicséri, propellerei segítségével képes a függőleges felületekre, így falakra is felmászni, legyen az bármilyen anyagból, akár téglából is. Elég megdöbbentő azt látni, hogy a törékeny robotnak még a gravitációval is sikerül megbirkóznia, hiszen vígan felmászik a falra és rohan tovább. A hibrid minden akadályt le tud gyűrni és távvezérelhető is szerencsére.
 
 
Ugyan a VertiGo még csak prototípusban létezik, de a Disney szakemberei terméket akarnak jövőre belőle varázsolni. Elsősorban mindenki játékra gondolna elsőre, de ők a katasztrófák és mentési munkálatokban szeretnék a hibrid VertiGo előnyeit kamatoztatni, amikor is akadályokon keresztül kell egy robotnak speciális feladatokat ellátnia. De ugyanúgy alkalmas lopakodásra is, amikor észrevétlenül kell becserkésznie célpontokat, tehát katonai célokra is kiválóan alkalmas lehet.
 
 
 

Nyilvánvalóan a falmászó tulajdonságáról a propellerei gondoskodnak (a helikopterek megoldását kamatoztatja itt a drón), a megfelelő célokra ezek növelésével szinte minden függőleges akadályt is le tud győzni akár teherrel a hátán is. A probléma vele ugyanaz még, mint minden drónnal, az akkumulátorok üzemideje korlátos. Éles bevetésben pedig ez elég nagy hátrány, hiszen az idő az a tényező, ami a legfontosabb, hiába tud még falra is mászni, ha közben leesik róla, mert kifogyott belőle az energia. Ugyan 2015-ben már felmerült a hidrogéncella ötlete, amíg nem oldják meg ezt a problémát, hogy egy drón vagy robot több órán át is működjön akkumulátorairól, ezek a kísérletek csak a jövő előszelét mutatják és nem alkalmasak alapvető hétköznapi feladatok ellátására sem. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!