Facebook-függő vagy?

2015. december 28. 11:54

Egy 18 és 68 év közötti, havonta legalább egyszer posztoló userek körében végzett új felmérés kimutatta: minél inkább céljaink megvalósítására használjuk a Facebookot, annál jobban függünk tőle. A közösségi hálózat használatának okai határozzák meg a függőség mértékét. Ez a függőség azonban nem addikció.

2015. december 28. 11:54

Mi hajt a Facebookra? Hírek? Játékok? Visszajelzések a posztjainkra? Hogy új barátokkal találkozzunk?

Bármelyik esetben függőség alakulhat ki, ami nem feltétlenül rossz – állítja Amber Ferris, az Akron Egyetem Facebook-trendeket elemző kutatója. Leginkább az új barátokat keresők függenek a közösségi hálózattól.

Ferris és Erin Hollenbaugh, a Kent Egyetem kutatója 301 usert tanulmányozva állapította meg, hogy azok akarnak főként új ismeretségekre szert tenni, akik szerint a Facebook sokat segít önmaguk megismerésében. Általában kellemes társaságot jelentenek, viszont önértékelésük alacsonyabb, mint másoké. Nagyon sokat számítanak nekik a visszajelzések.

Egyesek azt figyelik rendszeresen, hogy mások hogyan oldanak meg övékéhez hasonló problémákat, mit kezdenek ugyanazokban a szituációkban, aztán hasznosítják a tapasztaltakat.

Mások kifejezetten információszerzésért mennek fel a Facebookra, hétvégi programjukat az ott látottak alapján szervezik meg, onnan tudják meg, milyen fesztiválok lesznek a környéken stb.

A két szerző egy korábbi tanulmányban kimutatta: speciális Facebook-felhasználótípusok között közös személyiségjegyek fedezhetők fel. Például akik új kapcsolatok kiépítésére használják, inkább extrovertált karakterek. Nyitottabbak személyes információk megosztására, posztjaik viszont nem mindig őszinték. A legpozitívabb posztokat a magukat sokra értékelők jegyzik. Azért posztolnak sokat és azért a legpozitívabbak, mert kapcsolatban akarnak maradni ismerőseikkel, illetve mások figyelmét is fel szeretnék kelteni.

„Van benne logika. Ha elégedettek vagyunk az életünkkel, valószínűbb, hogy örömünket másokkal is meg akarjuk osztani a közösségi médiában” – írja Ferris.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!