2015 legjobb mikrovideói

2015. december 12. 09:18

A Nikon kihirdette a Small World in Motion pályázatának eredményét. Ismét remek videókat díjaztak, melyekből a termeszektől a parazita lárvákig tekinthetünk bele a parányok titkos hétköznapjaiba.

2015. december 12. 09:18
Jamie Condliffe
A Nikon minden évben megrendezi a Small World in Motion pályázatát, ahol a legjobb makro- és mikrovideókat díjazzák. Az egyik legérdekesebb, igaz a harmadik helyet szerezte meg Gonzalo Avila (University of Auckland) felvétele. Ezen azt a ritka pillanatot örökített meg a kutató, amikor egy parazita lárva, a Cotesia urabae éppen „kirágja” magát a Uraba lugens nevezetű hernyó gazdatestéből. Az állatvilágban mindennapos a túlélésért való küzdelem, még ezen az áron is, hogy egy másik testbe rejtekezik el egy faj, hogy kivárja, míg felnövekedik és megerősödve a gazdatest által szembe szállhat a kinti környezettel. Utódai pedig ugyanezen módon fognak ismét szaporodni. A két faj viszont egymásra is van utalva, hiszen ez a szimbiózis a gazdatestnek is lételeme. A Cotesia Urabae-nak már van weblapja is, ha valakit érdekel a parazita részletesen.

További videókat ezen a linken lehet találni, melyeket a pályázatra küldtek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!