A valóság is szerkeszthető

2015. december 11. 07:17

Az MIT legújabb Reality Editor megoldásával a kibővített valóság segítségével minden okos eszközünk vezérelhető a lakásban.

2015. december 11. 07:17
John Brownlee
A Dolgok Internete az egyik legnagyobb és legellentmondásosabb találmánya az emberiségnek. Minden dolgot rákapcsolni az internetre illetve felvértezni azzal a tudással, hogy kommunikálni tudjon velünk és egy másik okos társával nagy lehetőségeket és nagy veszélyeket is rejt magában. Hogy pontosan mennyire lesz okos egy tárgy, az függ attól is mire való, vagy mire használtuk eddig. Nyilván egy okos tárgy csak a funkcionalitásának megfelelően szabadítható fel, mint annak idején a rabszolgák az ókori Rómában. Kérdés, tényleg van ennek a Dolgok Internetén alapuló tárgyi felszabadításnak valami értelme, hiszen külön-külön okosak lesznek, de egymással még nem képesek kommunikálni a mi nagy szerencsénkre. Hiszen milyen abúzusokra adnak lehetőséget, ha a kávéfőző és a mosógép döntené el, számunkra milyen program lenne a legmegfelelőbb. Az IoT-s kommunizmus pedig egy rémálommal érne fel. Legalábbis erre gondolhat az ember, ha látja mire képes az MIT Fluid Interfaces Lab új találmánya.
 
A Reality Editor 3 éves fejlesztés eredménye és arra képes, hogy össze tudja kapcsolni a Dolgok Internetének tudásával megajándékozott tárgyainkat. A kapcsolatot egy ujjmozdulattal tudjuk kivitelezni egy okostelefonon, csak össze kell kötni a két alkalmazást egymással a programban. Képzeljük el a jövőben rendelkezünk egy okos termosztáttal és azt szeretnénk, hogy ha hazaértünk este meleg legyen a lakásban. Van egy okoságyunk is, így ha a termosztátot és az ágyat összekötjük a Reality Editorban, és beállítjuk hánykor érünk haza már a meleg lakás és kellemesen alvó hőmérsékletre felhevített ágy vár minket. Az egész egy olyan grafikus felületen működik, mint a Különvélemény című filmben, egy áramkörön kell ezt a kapcsolatot az ággyal és a termosztáttal megtennünk. Mellesleg az okoságy figyel arra mikor fekszünk bele és mikor kelünk ki belőle, így fűt és személyre szabja a termosztát működését. A Reality Editor tehát arra épül, a jövőbe majd mindent összekapcsolhatunk egymással, így a napi programunknak és életritmusunknak megfelelően szerkeszthetjük meg hogyan kommunikálnak és mit is tegyenek az okos tárgyaink. Egy probléma van ezzel az MIT találmánnyal, 20 évvel hamarabb fedezték fel ezt a dolgot, még csak néhány és elég fapados okos eszközünk létezik, azok is elég bénák ehhez a szép és szagos jövőhöz képest. Sebaj, álmodni mindig lehet nagyot! Az okoságy pedig még nem létezik csak a vizes változata.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!