Katasztrófahelyszínre szalad a robot

2015. december 21. 13:30

Katasztrófa sújtotta terepen történő keresés-mentés a robotika egyik ígéretes alkalmazási területe. Amerikai kutatók kétlábú robotok algoritmusát írják át úgy, hogy lényegében futva tegyenek mindent.

2015. december 21. 13:30

A michigani Ann Arborban járórobotok vezérlőalgoritmusát forradalmasítják. Jessy Grizzle, a Michigan Egyetem kutatója el akarja érni, hogy kétlábú robotok át tudjanak lépni akadályokon, hatékonyan mozogjanak egyenetlen terepen, és persze ne bukjanak közben orra. A járáshoz kapcsolódó különféle feladatokat a lehető leggyorsabban kell kivitelezniük.

Nehéz terepen való problémamentes gyors mozgáshoz kifinomult egyensúlyérzék szükséges, amit úgy kell kialakítani, hogy ne függjön túlzottan a talajra vonatkozó mérésektől. Grizzle célja a robot álló helyzetét, mozgását és akadályelkerülését irányító algoritmus radikális átírása. Az egyensúlyra vonatkozó matematikai terveken is dolgozik, amelyek reménye szerint gyorsan és sok robotra alkalmazhatók.

A Georgia Technológiai Intézet kutatói tavaly nyáron alkalmazták Grizzle módszerét. Az eredmény: járórobotjuk tízszer hatékonyabban mozgott elődeinél.

A technológia veszélyes környezetekben kivitelezendő keresési-mentési feladatoknál lehet különösen hasznos.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2015. december 21. 20:57
Ez a terület azért kap fejlesztési pénzeket, mert a keresés-mentés azt takarja, hogy a katonák felszerelését viszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!