Kiderül a mobiltelefonok metaadataiból, hogy ki gazdag, s ki szegény

2015. december 03. 18:00

Megmondja a mobiltelefon, hogy tulajdonosa mennyire gazdag vagy szegény – tudjuk meg egy amerikai egyetemi projektből. Egyelőre csak Ruandát elemezték, és a módszerrel csak evidenciákat állapítottak meg, de az irány ígéretes.

2015. december 03. 18:00

A Washington Egyetem (Seattle) kutatói kidolgoztak egy módszert, amellyel az adott földrajzi területen felbecsülhető a szegények és a gazdagok aránya. Mobiltelefon-hívások és szöveges üzenetek metaadatainak elemzéséből következtetnek.

„Szociális támogatásról és humanitárius segélyekről szóló fontos döntéseknél kulcsjelentőségű, hogy szigorú kvantitatív mérési eredményeken alapuljanak. Sajnos sok fejlődő országban nem áll rendelkezésre jó minőségű metaadat” – nyilatkozta Joshua Blumenstock, a Washington Egyetem tanára.

Megállapították, hogy a gazdagabb ruandaiak többször telefonálnak, mint a szegényebbek, a 10 dolláros feltöltős telefont vásárlók jobban állnak anyagilag, mint az 50 centest vevők. Napközben, csúcsidőben szintén a gazdagabbak kezdenek hívásokat, míg a szegényebbek több hívást fogadnak, mint amennyit kezdeményeznek.

Felügyelet mellett dolgozó gépitanulás-algoritmus választja ki minták és számok ezreiből a gazdagsághoz és szegénységhez társítható adatokat. A metaadatokat térképekre másolják, és máris látjuk a térség gazdagság-szegénység szerinti eloszlását.

A kutatók bizakodnak, hogy jelfeldolgozó módszerük más országok más hálózatainál is működni fog.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!