Miért nem veszi észre a csapos, ha rendelni akarunk valamit?

2015. december 04. 15:00

A csaposok dolga, hogy megértsék, ha a vendég rendelni akar, és mit akar rendelni. Robotcsaposoknál azonban nem ennyire egyszerű a helyzet.

2015. december 04. 15:00

James csapos egy kocsmában. Csakhogy nem akármilyen csapos, mert James egy robot, a Bielefeld Egyetem kutatásának tárgya. Ért valamit az emberi kommunikációból, ki tudja szolgálni a vendégeket.

A kísérlet résztvevőit arra kérték, hogy nézzenek a robot szemébe, fülébe, repertoárjából válasszanak cselekvéseket.

„Megtanítjuk neki, hogyan ismerje fel, ha a vendég rendelni óhajt” – magyarázza az egyetem Pszicholingvisztikai Kutatócsoportját vezető Jan de Ruiter.

Nem ismeri fel automatikusan, hogy a bárpult melletti vendég milyen megnyilvánulása jelzi: fogyasztani szeretne. Észlel egy változás esetén folyamatosan frissülő listát a részletekről, az azon lévő összes információt egymástól függetlenül és egyformán fontosnak tartva dolgozza fel. Ezekből a részletekből kell a vendéget megismernie.

A kutatást úgy tervezték, mint egy szerepjátékot. A vendég megnyilvánulásait lépésről lépésre határozták meg, mert így lehetett eldönteni, hogy mit tenne, ha robotcsapos lenne.

Megállapították, hogy a testbeszéd és a szemkontakt elég jól jelzi, hogy a vendég szeretné, ha kiszolgálnák. Rendelésnél viszont már kevésbé fontos a testbeszéd.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!