Rosszkedvünk telével búcsúztatjuk az óévet

2015. december 28. 08:39

Ismét elmaradt a fehér karácsony, ködbe öltözött az ország és nemcsak a közlekedést, de az ünnep hangulatát is elvette a nyálkás idő. Ha lehet hinni a digitális időjósoknak, akkor pokoli hideggel és havazással támad az új esztendő. A Dolgok Internete a jövőt hozza el, de ha minden okos lesz, az időjárást miért tudjuk még ma is csak néhány napra megjósolni?

2015. december 28. 08:39
Admin

Nyári tapasztalat, hogy tanácstalanul nézik az eget a balatoni nyaralók a megbolondult időjárás miatt a tó partján. Eső után kánikula, majd hirtelen őszbe fordult a természet, nincs már átmenet, mintha eltűntek volna az évszakok.  Folyamatosan érvényes volt  valamilyen színű riasztás az időjárás miatt, amiről mindenki tud beszélni (nemcsak az angolok), és ért is hozzá hazánkban. A meteorológusok szakmáját sokan lebecsülik, és gúnyosan a jósláshoz vagy az asztrológiához hasonlítják. Az időjárás ugyanis furcsa tudomány, érezhette ezt mindenki  nyáron a „magyar monszun” idején is. A kánikulát brutális zivatarok zavarták meg, a fülledt idő pedig kiszívott minden energiát az emberekből. Az állami OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) székházába be is csapott a mennykő. Csoda, hogy ezután mindenki szkeptikus ezzel a tudománnyal szemben? Olaszországban pedig a szállodatulajdonosok meteo-terrorizmussal vádolták az időjós honlapokat az elmaradt vendégsereg miatt.
 
 
Könnyű tehát a meteorológusokat csupán időjósoknak tekinteni, pedig számos egzakt eljárást alkalmaznak, amivel meg lehet határozni az időjárás majdani viselkedését. Néhány kulcsszó és fogalom talán segít, mennyire nehéz is a munkájuk. A hosszútávú előrejelzések alapvetően, a „holnap egyenlő a mával” elv alapján születnek, vagyis ha ma éppen jó idő van, holnap is az lesz talán. Ha a frontokat is beszámítjuk, akkor akár a sebesség, a magas és alacsony légnyomású helyek becserkészése alapján is találhatunk csapadékos és felhős területeket, ez a tendenciaanalízis. Marad egy nagy adag információ hátra, amit begyűjthetünk az okos szenzorokkal, ez az amit ma éghajlattannak neveznek, de régen ez a népi időjárás-előrejelzés vagy bölcsesség néven futott. A parasztember kiment a kukoricásba és már a szél ízéből meg tudta mondani eső, orkán vagy aszály lesz. Ha ez sem működik, akkor jön az Excel táblázatos megoldás, vagyis a statisztikai analízis. Manapság amúgy is a numerikus időjárás-előrejelzés divatos, amikor is, számítógépek segítségével, nagy számú időjárási elem változóként való felhasználásával próbálnak légköri modelleket gyártani a szakemberek, több–kevesebb sikerrel.
 
 
Zavarban vagyunk, mert megszoktuk, hogy régen az „átkosban” csak egy meteorológia volt, az OMSZ előrejelzései. Ma is létezik ez a szervezet, van itt minden: hatalmas adatbázis,  aktuális időjárási helyzet és a szokásos infók egy hétre előre, illetve tíz napos valószínűségi becslés. Előnye az, hogy ha végigbogarásszuk az oldalt, hamarosan amatőr meteósok lehetünk, ahogy a kicsit patinás webes dizájn mentén kikaparásszuk, milyen is lesz az idő Balatonalmádiban holnap délután. Az OMSZ trónfosztása után viszont több cég is jelentkezett, hogy időjárásügyben igazságot tegyen.
 
 
A legismertebb az Időkép szolgáltatása, itt 21 és 30 napos előrejelzéseket találunk, hő, radar és széltérképet, valamint számos webkamerát. Az oldal 2004-ben indult, a nagy áttörést a C3 Alapítvány versenye és az Origo ösztöndíja adta az oldalnak. Ezután kezdődtek a professzionális fejlesztések: uv-index, automatikus mérőállomások. 2007-től indult az egy napos előrejelzés, a hivatalos mérések mellett saját észlelőtábort is toboroztak. Erdélyben és Szlovákiában is terjeszkedtek, 2008-tól a Mediterráneumot és Kelet-Közép-Európát is lefedték az Időkép Európa szolgáltatással. Ekkor indult mérőhálózatuk, de használnak saját fejlesztésű mesterséges intelligencia-programot is. 2010-től tértek át a numerikus előrejelzésekről a tendencia alapúra. Az Időkép rendelkezik saját meteorológiai lokátorral, csapadékradarokkal, már egész Magyarországon követhetik a csapadéktömbök mozgását, ehhez kapcsolódik a villámdetektor-rendszerük is.
 

Köpönyeg 2006-ban, az amatőr időjósok és vitorlázók fórumaként indult. 2007-ben debütált 15 napos időjárás-előrejelzésük és a Világjáró szolgáltatás, itt a világ nagyvárosairól kaphatunk meteós információkat, több, mint 230 országból. A legújabb trendeknek megfelelően már 3 és 15 napos előrejelzéseket kaphatunk. A Köpönyeg kicsit pontosabb, a rövid távú előrejelzéseket grafikonokkal is ábrázolja, de a legtöbb esetben az OMSZ adatbázisaira támaszkodik. 2009-től már az ÁNTSZ-el együttműködve a magyarországi pollenjelentés is a portfóliójukba került. Találhatunk náluk orvosmeteorológiát is, de a fesztiválokhoz és turisztikai rendezvényekhez kapcsolódó előrejelzések is. A 15 perces frissítés is szerepel a kínálatban az egyszeri felhasználók számára. Ez év augusztusától a Köpönyeg a VS.hu portfólióját erősíti.
 
 
A fenti magyar meteós oldalak mind rendelkeznek a kornak megfelelően okostelefonos applikációval.  A legtöbb mobilon ma gyárilag ott figyel az AccuWeather ingyenes verziója. De minden operációs rendszerre tölthetünk le fizetős vagy ingyenes időjárás-alkalmazást, szinte hetente jönnek ki újabbak. A profik több adatbázist használnak, ilyen a Climendo, ez 6 órás bontásban jósolja meg az időjárást, de fizetős. A Weather Channel régi motoros, de a legtöbb androidos felhasználó megelégszik a Google Now szolgáltatásával. Trendi a Yahoo! Weather is még, ez tekinthető az időjárás-előrejelzők igáslovának is egyszerű és ingyenes. Mivel mindenki előbb vagy utóbb a saját kárán tanul célszerű, ha két–három alkalmazást is használunk külföldi kirándulások alkalmával. Az idő itt ellenünk dolgozik eleve már, hiszen egy nagyobb utat hónapokkal előre meg kell terveznünk, a 30 napos időjárás előrejelzések pedig elég megbízhatatlanok. Ha viszont már nyaralunk, a 3 és 7 napos előrejelzésekkel tudjuk meg szervezni, hogy kirándulni vagy fürdeni megyünk holnap. Az ökölszabály itt is érvényes, hogy minél messzebbre nézünk előre, annál kisebb a beválási valószínűsége az előrejelzésnek. Annyit viszont elértek az időjósok a digitális szenzoros hálózatukkal, hogy ma az egy hetes előrejelzés körülbelül olyan pontos, mint régen az egy napos volt. Tehát, ha ma azt olvassuk, hogy kutya hideg lesz szilveszterkor és lefagy a fülünk a szabad ég alatt, akkor már érdemes felkészülni rosszkedvünk telére, de legalább ez a nyálkás ködös idő elköszön tőlünk búcsúztatva az óévet.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békepap
2016. február 26. 12:20
nyilván szituációfüggő, pl. a szaharában egész pontosan lehet előrejelezni :) úgy tudom, nálunk, országos léptékben kb. 3 nap a megbízható becslés, nem vagyok a téma szakértője, csak a kaotikusságra akartam utalni, amit sokszor félreértenek.
Pandaka pygmaea
2016. február 26. 12:19
Igen, én is nosztalgiával gondolok vissza gyerekkorom teleire. Jó sok hó hetekig, hónapokig akár, és az egész téliszünet olyasmivel telt, mint neked. És igen, voltak -15, -20 fokok is, bár én a Körösök mentén nőttem fel. Ja és masszív 20 centis jégen koriztunk. Sokszor a tornaórák is ott voltak megtartva december elejétől február végéig. Most meg úgy nőnek fel gyerekek, hogy havat nem is látnak jóformán. Az is elolvad néhány óra alatt.
yanoo
2016. február 26. 12:18
Magyarországon kb. három napra lehet előre jelezni a várható időjárást, mert a Kárpát-medence körül magas hegyek vannak.Egyedül a Kisalföld irányából nyitott és mivel észak-nyugati irányból jönnek a frontok, ezért az állandó szélirány 340 fok az egész országban.Minden repülőtéren is ebbe az irányba futnak a kifutók. Nyitott a Vajdaság felöl is, de rendkívül ritka a déli áramlás.Meg kell nézni milyen idő van Pozsonyban és Bécsben, 12 óra múlva valószínüleg ez lesz Budapesten is.)))
Jason Bourne
2016. február 26. 12:17
Decemberben volt néhány -2 fokos reggel. A rádió "rettentő hideg"-ről gagyogott. Húsz éve -20 sem volt ritka, itt a hegyekben. A mostani gyerekeket sajnálom. Harminc éve a téli szünetet mi végig hógolyóztuk, hóvárat építettünk, szánkóztunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!