Választási eredményeket jelez előre egy algoritmus

2015. december 29. 11:40

Egy ausztrál algoritmus képviselőhelyekre bontva 96 százalékos pontossággal mondta meg, kik nyerik a tavalyi queenslandi szövetségi választásokat. Más területeken szintén hasznosítható.

2015. december 29. 11:40

Xue Li, a Queensland Egyetem (Brisbane, Ausztrália) kutatója választási eredményeket nagyon pontosan előrejelző algoritmust fejlesztett. Többször tesztelte már, a tavaly januári queenslandi választásokon például a képviselőhelyek 96 százalékát és egyben a Munkáspárt meglepő győzelmét is eltalálta.

A keresőmotorként működő algoritmus a közösségi médiában, különféle témakörökben és nyelveken kutakodik vélemények után. Legközelebb a 2016-os szövetségi választásoknál fogja ezt tenni, parlamenti helyekre bontva végez majd előrejelzéseket.

Az egyetem saját működését is vizsgálja az algoritmussal, például, hogy diákjai miért részesítik előnyben más felsőoktatási intézményekkel szemben, mik a hallgatók prioritásai stb. Li szerint sok területen hasznosítható.

„A bigdata-alkalmazások komoly hatással lesznek a jövőre. Nagy változásokat hozó technológiáról van szó. Ez az első alkalom, amikor ilyen technológiákkal fontos emberi problémákat kezelünk. A big data úgy segít megoldást találni rájuk, hogy nem tudja, mi mit nem tudunk” – magyarázza Li.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. február 26. 13:56
A választási eredmény előre nem ismerete ugyan mitől is probléma? Ez olyan "probléma", minthogy a lottószámokat nem ismerjük előre a húzás előtt. Ha ismernénk, akkor nem lenne értelme a lottónak. A szavazásnak sem lenne értelme, ha az eredmény előre ismert lenne. Majd ez a bevándorló eldönti az algoritmusával, hogy mi lesz a szavazás végeredménye és felesleges is szavazni.
Gullwing
2016. február 26. 13:56
Szerintem nálunk egy éles helyzetben ez simán megbukna.
Akitlosz
2016. február 26. 13:56
Ő csak egy bevándorló. Mégis milyen "fontos emberi problémákról" beszél? Amit alkotott az csak a politikusoknak lehet fontos, de hogy nem old meg semmiféle problémát az is biztos. Előre ismerni akarni a jövőt az nem probléma.
lynx
2016. február 26. 13:56
Szuper! Hamarosan szavazni sem kell, a Big Data alkalmazások megmondják úgyis a frankót. Nyomnak még egy entert és megvan az új miniszterelnök is. Ez a Big Data jó amúgy WC papír helyett is? Vagy ez nem a kiterjesztett valóság? Mert attól még a seggünk csokis marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!