Virtuális valóság a sebészetben

2015. december 01. 09:30

A hadisebészet az a tudományág, melyet csak háborúban lehet gyakorolni, ezért sokat segíthet a virtuális sérülések vizsgálata a képzeletbeli térben.

2015. december 01. 09:30
Jon Fingas
Az orvostudomány az, ami jelenleg a legjobban tudja a virtuális és a kibővített valóság megoldásait kamatoztatni a saját területén. A hadisebészet az a tudományág, melyet csak háborúban lehet gyakorolni, ezért kapóra jön a virtuális sebzések és sérülések vagy különféle fegyverek és lövedékek okozta roncsolódások vizsgálatának a lehetősége a képzeletbeli térben. Úgy lehet gyakorolni a virtuális végtagokon és testrészeken, hogy nem kell hozzá emberi nyersanyagot beszerezni. Manapság az orvosi egyetemek anatómiai célra való utánpótlásának beszerzése egyre nagyobb problémát jelent, kiment a divatból, hogy emberek a tudomány oltárán akarják majd áldozni testüket a haláluk után, hogy a jövő orvosai gyakoroljanak rajtuk. Eddig a legtöbb esetben a harci sérüléseket állatokon gyakorolták, de az állatvédő nemzetközi szervek munkássága miatt egyre több országban szankcionálják az ilyen fajta „állatkínzásokat”, marad tehát a jövő tudománya, a virtuális hadisebészet. Itt is ugyanúgy véreznek és roncsolódnak a testek, de legalább nem kell lemosni a virtuális vért a köpenyekről. Ha pedig nem bírják a medikusok a kiképzést, csak le kell venni a headset-et és máris friss levegőt szívhatnak megnyugtatva összekuszált idegeiket. A képzés számára elkészített virtuális sebek pedig teljesen valóságosnak tűnnek, ugyanis a modellezésük és megtervezésükkor sokat tapasztalt veterán hadisebészek véleményét is kikérték. Igaz, még nem tesztelték, hogy a virtuális valóságban kiválóan vizsgázott orvosok hogy teljesítettek a harcmezőkön, mennyire más a véres valóság a műanyag ízű másolattól. Hiszen ott meg is halhat a sebesült, nem lehet újra és újra megpróbálni megmenteni mint a VR sisakos tesztváltozatban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!