Cyborg katonákat akar az amerikai hadsereg

2016. január 24. 14:00

Közvetlenül a katonák agyába ültethető, számítógépekkel kommunikáló chipet fejleszt a DARPA.

2016. január 24. 14:00

A kibernetikus organizmus, a cyborg alakja néhány évtizede még hamisítatlan sci-finek számított. Az amerikai hadsereg fejlesztőügynöksége, a DARPA ha nem is terminátorokon, de a katonák agyába ültethető chipen dolgozik.

Az agyat közvetlenül számítógéppel összekapcsoló chip az ellenség tartózkodási helyéről küldene adatokat, de térképeket és parancsokat szintén továbbítana. A technológiával a katonák nagyobb biztonságban éreznék magukat, és jobb harcosok is lennének.

A DARPA a héten jelentette be az új programot, a neurális interfész fejlesztését. Az interfész korábban soha nem látott jelfelbontást és szélessávú adattovábbítást biztosítana az emberi agy és a digitális világ között.

Emberi használatra egyes neurális interfészek már most alkalmasak, a DARPA viszont sokkal jobb minőségben gondolkozik. A technológiát olyan szintre akarják feljavítani, hogy a rendszer tisztán és személyesen kommunikáljon viselőjével, és akár egymillió idegsejtet is elérjen az agy specifikus részén.

A projekt különféle szakterületek közös nevezőre hozása: idegtudomány, szintetikus biológia, alacsony fogyasztású elektronika, fotonika, orvosi műszer-gyártás, csomagolás stb. A kutatók fejlett matematikai és idegszámítási technikákkal dolgozva fordítják a biológiai-elektromechanikus „nyelvet” digitális bináris kóddá.

A hadsereg bizakodik, hogy a kutatáshoz találnak ipari partnereket.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2016. január 25. 00:42
Yutubon keresd meg, ufok a harmadik birodalomban. Ott se volt kispályás a technológiai fejlesztés!
békalepcse
2016. január 25. 00:18
Ennél durvább dolgok is vannak kialakulóban. Volt is itt a mandin róla cikk, például a "drónok tánca". Ezek minden méretben meg vannak! Ezek a fegyverrendszerek már használtra kész állapotúak. Program kérdése és bármit, bárkit kinyírnak automata módban.
Gregorius
2016. január 25. 00:13
Több kommentelő nehezményezi a sci-fi megjelenését a Mandin, pedig itt a példa arra, hogy amit ebbe a műfajba illőnek találtunk megjelenhet a valóságban is. A számítógépes vezérlésű modern fegyverekhez illik az, hogy a kezelőjük is hasonló gyorsasággal rendelkezzen. Ettől függetlenül, hátborzongató.
Starlord
2016. január 25. 00:11
Frankenstein.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!