Munkafelügyelő robot

2016. január 13. 14:30

Munkafolyamatok közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy-egy lépésről. Nem sokáig lesz így, mert egy amerikai robot emlékeztetni fog feledékenységünkre.

2016. január 13. 14:30

A Stanford és a Cornell Egyetem kutatói által fejlesztett Figyelőrobot embereket néz munka közben, megtanulja, hogy milyen lépések kellenek egy-egy feladat kivitelezéséhez, és emlékezteti őket, ha valamelyikről megfeledkeznek.

24 próba során hivatali és konyhai munkakörökben dolgozókat figyelt, 60 százalékos pontossággal azonosította a kimaradt lépéseket.

A robotot állványon lévő mélyérzékelő kamerával szerelték fel. A kamera számítógéphez és lézerpointerhez csatlakozik.

A kutatók szerint személyek napi tevékenységének megfigyelésére is alkalmas. Például időseket segíthet abban, hogy minél tovább éljenek önállóan megszokott környezetükben. Több tesztet terveznek még, mielőtt felelősségteljes munkát bíznak rá.

Ashutosh Saxena (Stanford) szerint a rendszer legfigyelemreméltóbb tulajdonsága az egyszerűség. Egy hétig elég figyelnie hivatali dolgozókat vagy otthoni feladatokat abszolválókat. Ez alatt megtanulja, amit kell, utána pedig hasznos segítővé válhat.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!