Robotzsaruk Kaliforniában

2016. január 12. 12:28

Kaliforniában nem drónokra, hanem robotokra cserélik már le a biztonsági személyzetet. Olcsóbb és sokkal elrettentőbb a gépek alkalmazása, mint az egyenruhásoké és nagy sikernek örvend a törvénytisztelő lakosság körében is.

2016. január 12. 12:28

Egy Palo Alto-i startup, a Knightscope robotzsarukat tesztel, a K5 nevezetű robotot az utcai feladatokra fejlesztették ki. Első pillantásra a biztonsági feladatokra szolgáló gépemberek az R2D2 és a Dalek (a Doctor Who sorozatból) robotokra hasonlítanak: hengeres test és semmi humanoid hasonlatosság. A robotok speciális 360 fokos kamerákkal pásztázzák az utcákat és az ingatlanok környékén a gyanús és szokatlan tevékenységre figyelnek.

 
 
Hogy ne legyen ennyire egyszerű Orwell álma, infravörös felvételeket is tudnak készíteni, de a mikrofonjaikkal figyelnek az üvegtörés és egyéb behatolást jelző hangokra is és azonnal riasztanak ilyen esetben. Természetesen ha valakit tetten érnek figyelmeztetik a jogaira és meg is gátolják, hogy elhagyja a helyszínt.
 
 
Plázákban és hivatalokban fogják először a K5-öket bevetni élesben, máris több szilícium-völgyi tech cég jelentkezett a tesztelésre. A Knightscope bizakodó, mert nagy az érdeklődés a robotok iránt, sokkal olcsóbbak ugyanis hosszabb távon, mintha egy biztonsági céget bíznának meg az őrzéssel és védéssel Kaliforniában. Egy fél mázsás K5 6,25 dollárba kerül 1 órára csupán, így tényleg kifizetődő bérelni akár ideiglenesen is egy rendezvény biztosítására már egy-két robotot. Egy nagyobb objektumhoz azért egy tucat már szükséges és tölteni is kell, tehát tartalék is kell azért. Az eddigi visszajelzések alapján már maga a robotok jelenléte is elriasztja a potenciális bajkeverőket és bűnözőket, tehát a Knightscope a mostani 12 millió dolláros alapját csak bővítheti, ugyanis különböző méretű utódait tervezik egyedi feladatokra a K5-ös prototípusnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!