Utcán is hordható laborminőségű headset

2016. január 14. 16:18

Kaliforniai kutatók különleges agy-számítógép interfészt terveztek. A headset nemcsak steril körülmények között, hanem az utcán vagy idővel vezetés közben is hordható.

2016. január 14. 16:18

A San Diegói Kaliforniai Egyetem Cognionics leányvállalatának kutatói elkészítették a világ első száraz elektródás, 64 csatornás hordozható agy-számítógép interfészét (BCI). A rendszer ugyanaz a csúcsminőség, mint a laboratóriumok high tech darabjai, azzal a nem jelentéktelen különbséggel, hogy a felhasználó nemcsak laboratóriumban viselheti. Az idegműködést képekben megjelenítő rendszer lehetővé teszi az agyállapotok követését, sőt, az agyi képességek feljavítását is.

Száraz EEG érzékelők használata könnyebb, mint a nedveseké, és az agytevékenységről ugyanolyan sűrű és zajszegény adatokat szolgáltatnak.
A headsethez tartozó Bluetooth közvetítőállomás miatt pedig sem kábelekre, sem vezetékekre nincs szükség.

A kutatók szerint az idegműködés vizualizálása a gyógyászatban is hasznos lesz.

„Az agy-gép interfészek 10 év múlva ugyanolyan természetesek lesznek, mint ma az okostelefonok” – nyilatkozta Tim Mullen, az egyetem egyik idegtudósa.

Ehhez persze az is kell, hogy az érzékelők ne csak hordhatók, hanem kényelmesek is legyenek, az algoritmusok zajos adatokból is kivonatolják a tartalmasat.

Mivel a polipalakú headset „karjai” rugalmasak, a szerkezet bármilyen fejformához passzol. A karok végén lévő érzékelőket úgy tervezték, hogy minimális kapcsolatban legyenek a fejbőrrel, és a jelekhez a lehető legkevesebb zajt tegyenek hozzá.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!