A világ leggyorsabb minidrónja

2016. február 13. 15:15

A DARPA új fejlesztése egy harci minidrón, ami 72 kilométer/óra sebességgel tud száguldozni a levegőben.

2016. február 13. 15:15


A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) új automata drónja 45 mérföldes sebességgel száguldozik és kerüli meg az akadályokat. A minidrón az új FLA (Fast Lightweight Autonomy) fejlesztési projekt első terméke, ami a katasztrófa elhárításban és a harctéren kerül majd bevetésre. 

Maga a drón egy öszvér, több a kereskedelmi forgalomban eddig már jól teljesítő cég alkatrészét is felhasználták a kifejlesztésekor (DJI Flamewheel 450, 3D Robotics Pixhawk), a legnagyobb dobás benne az automata pilóta rendszere. Ez képes arra, hogy repülés közben a kameráival azonosítsa az elébe kerülő akadályokat és ki is kerülje azokat. Igaz ez a megfigyelő rendszer a lehető legtökéletesebb, hiszen LIDAR és szonár is található rajta, vagyis lézeres és hangos letapogatással is felderíti már jó előre a repülési útvonalát (a LIDAR ismerős lehet, az önvezető autók kötelező alkatrésze, a szonár pedig a tengeri közlekedésben alapfelszerelés). 
 
A drónt az Otis Air National Guard Base katonai repülőtéren idomítják, szoftveresen javítják fel a mentési és a hadi feladatokra. A megfelelő profilokat pedig szimulált bevetéseken tesztelik, a cél az, hogy az év közepén már éles harci cselekményekben is részt vehessen a minidrón. A repülési csúcssebesség abban segít, hogy nehezen lehessen levadászni a minidrónt a hadi cselekmények közben, az automata térképező rendszer pedig az aktuális ellenséges objektumokat tudja azonnal kikerülni és előre felderíteni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!