Vízfelszínen köröz a robotraj

2016. február 03. 15:00

A természet ihlette meg egy portugál robotraj fejlesztőit. A gépecskék az óceánt monitorozhatják, keresési és mentési műveletekben vehetnek részt.

2016. február 03. 15:00

Portugál kutatók bemutatták az első valódi és nem laboratóriumi körülmények között működő vízfelszíni robotrajt. Ezek a rajok akár többszáz, többezer robotból állhatnak, és nagy területet képesek lefedni, azaz ideálisnak tűnnek a környezet megfigyelésére, keresésre-mentésre, és hasonló feladatokra. Költséges hajókat helyettesíthetnek, veszélyes munkától kímélhetik meg azok személyzetét.

„A rajrobotika paradigmaváltás: sok kicsi, egyszerű és olcsó robotot használunk egyetlen vagy néhány nagyobb, bonyolult és drága darab helyett” – magyarázza a projektet vezető Anders Christensen.

A rajhoz a természet adta a mintát, kézi programozás helyett evolúciós algoritmusok működtetik a rajt. Maguktól tanulnak meg kooperálni is.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enmar
2016. február 04. 21:12
Na, még néhány millió tonna szemét az óceánba. Gratula!
békalepcse
2016. február 04. 16:31
Mi lesz akkor ha az ilyen robothajók képesek lesznek összegyűjteni azt a szemetet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!