Külföldi borokkal párbajozik a Tokaj Kereskedőház

2016. március 04. 14:00

Milyen a tokaji nemzetközi kontextusban? Szombaton a VinCÉ-n az éppen megújuló Tokaj Kereskedőház friss borait mérik össze a világpiacon sikeres, az állami tulajdonú borászathoz részben hasonló külföldi pincék boraival, valamint a világ legismertebb édesbor-típusaival.

2016. március 04. 14:00

Szombaton 11.30-kor a Corinthia hotel báltermében külföldi tételekkel mérik össze a Tokaj Kereskedőház Áts Károly főborász és csapata által készített 2013-as premier előtti édesborait és 2014-es forgalmi borait a VinCÉ-n. A mesterkurzust Fiáth Attila, a Corvinus oktatója vezeti majd három, a magyar borokat ismerő Master of Wine kíséretében. A cél, hogy kiderüljön, hogyan teljesítenek nemzetközi kontextusban.

A mesterkurzust a VinCE honlapján így harangozzák be:

A Tokaj Kereskedőház teljes megújuláson megy keresztül napjainkban. A tudatos fejlesztéseknek köszönhetően nemrégiben remek száraz borokat ismerhettünk meg tőlük, és közeledik a Kereskedőház első legújabbkori aszúja is. Az állami tulajdonban lévő pincészet nem fél a kihívásoktól, sőt tisztában van velük, ezért merész mesterkurzusukon portfóliójuk egyik-másik tétele mellé nemzetközi példát állítanak. Három brit Master of Wine, Caroline Gilby, Elizabeth Gabay, Nick Adams pedig segít abban, hogy a tokaji tételeket valóban nemzetközi kontextusban lássuk.

Mind a három Master of Wine-t a VinCE és a Tokaj Kereskedőház együtt választotta ki. Caroline Gilby és Elizabeth Gabay régi ismerői a magyar boroknak, gyakran kóstolják őket is írnak róluk, és a VinCE rendezvényeit is évek óta rendszeresen látogatják. A trió férfi tagja, Nick Adams borkereskedőként indult, most bortanácsadó céget vezet.

A borpárbajban részt vevő borok a következők:

Mint azt a Tokaj Kereskedőháztól megtudtuk, a borokat különböző szempontok alapján választották ki. Nagy borászatok, ismert márkák, jellegzetes borvidéki stílusok. Az eszenciának nem véletlenül nincs párja, annak eleve nincs versenytársa.

1. Welcome bor: Tokaji Sárgamuskotály félszáraz 2014 

2. Tokaji Cuvée száraz 2014 
Párja: Compania de Vinos Telmo Rodriguez Basa Blanco 2014

3. Tokaji Furmint száraz 2014 
Párja: Domäne Wachau Neuburger Terrassen Spitz Sommelier Edition 2014

4. Tokaji Kõvágó Furmint 2014
Párja: Frédéric Curis Pouilly-Fuissé Chardonnay Grand Vin De Bourgogne 2014

5. Tokaji Késői Arany 2013
Párja: Sablettes Sauternes, 2010

6. Tokaji Aszú 2013
Párja: Castelnau de Suduiraut, 2012 és Feiler-Artinger Ruster Ausbruch, 2013

7. Tokaji Aszú Szarvas-dűlő 2013

8. Tokaji Essencia 2013 – a borok királya.

Mint azt a Tokaj Kereskedőháztól megtudtuk, a kóstoló nem klasszikus értelemben vett párbaj, ahol lesz egy győztes és egy vesztes, vagyis a borokat nem versenyeztetni fogják, hanem egész egyszerűen arról van szó, hogy hoznak egy-egy nemzetközi példát a Tokaj Kereskedőház boraihoz, és azokat nézik meg különböző szempontok alapján.

A tapasztalatokról és tanulságokról a Mandiner.bor is beszámol majd.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!