Egy játék, ami kifog a mesterséges intelligencián

2016. április 26. 12:00

Mesterséges intelligenciák diadalmaskodtak már komplex játékokban, például a góban, de ahhoz, hogy a StarCraftban is nyerjenek, meg kell tanulniuk hazudni.

2016. április 26. 12:00

MI-programok dámában, sakkban, góban és más játékokban is legyőzték már az embert. A világ több ismert geekje viszont meg van győződve, hogy a népszerű valósidejű stratégiai játék, a StarCraft harcmezeje lehet az MI-k Waterlooja. (A StarCraftban három háborúskodó faj bőrébe bújhatunk, céljainkat főként lopással, csellel és fortéllyal érhetjük el.)

Michael Morhaime, a fejlesztő Blizzard Entertainment igazgatója azért kardoskodik, hogy válasszák ki a StarCraftot MI-tesztre: „imádnánk, ha a sakk és a go után, mi is mérföldkövek lehetnénk a mesterséges intelligencia fejlődésében.”

Az előzmény: márciusban a gogyőzes programot fejlesztő Google-leányvállalat DeepMind alapítója, Demis Hassabis kijelentette, hogy a StarCraft lehet MI-programjuk következő célpontja. A játék bizonytalanságáért tetszik a fejlesztőknek, a játékosok nem láthatják át az egész stratégiáját, így komputerek sem számíthatják ki az ellenfél összes lehetséges lépését. Ez pedig azt jelenti, hogy kulcsszerep jut a blöffölésnek, megtévesztésnek, fortélynak, csupa olyan képességnek, amelyben az ember bőven az MI-k előtt jár.

„Ha a számítógép nyerni akar, meg kell tanulnia hazudni” – nyilatkozta a hivatalos StarCraft-játékos Eugene Kim.

Az eddigi versenyeken a humán gamerek legyőzték a mesterségesintelligencia-programokat. David Churchill, az Alberta Egyetem kutatója szerint viszont csak idő kérdése az MI diadala, StarCraft-bajnokká válása.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!