Magyarországra hoznák az új „kozmikus fület” a hazai tudósok

2016. április 23. 10:01

A gravitációs hullámok felfedezésében részt vevő magyar tudósokkal találkozott péntek este Áder János köztársasági elnök New Yorkban. A magyar kutatók felhívták az elnök figyelmét arra, hogy akár hazánk is versenybe szállhatna a tervezett újabb mérőeszköz építéséért. A tudósok Gyöngyösoroszi környékéről hallgatóznának a „kozmikus füllel”.

2016. április 23. 10:01

Az évszázad egyik tudományos világszenzációjában, a gravitációs hullámok februári felfedezésében részt vevő, és ezzel világhírűvé vált magyar tudósokkal találkozott ENSZ-béli programja végeztével Áder János köztársasági elnök péntek este New Yorkban. A szakemberek Magyarországon építenék fel az újabb nagy jelentőségű érzékelőt, a „kozmikus fület”.

Késő estébe nyúló beszélgetés és élénk eszmecsere lett a találkozóból a Columbia Egyetemen, ahol az államfő a gravitációs hullámok felfedezésében részes, ezek létét bizonyító magyar tudósokkal, Márka Szabolccsal, Márka Zsuzsával és Bartos Imrével, valamint Haimann Zoltán asztrofizikussal találkozott. A tudósok bemutatták különleges laboratóriumukat, és részletesen beavatták az államfőt az einsteini gravitációs elméletet bizonyító kutatásaikba; abba, hogyan sikerült megmérniük a gravitációs hullámokat, mit jelentenek a fekete lyukak, hogyan születnek és hogyan „halnak meg”, és mi a jelentőségük, miért érdemes kémlelni az univerzumot.

Bartos Imre arról beszélt, hogy ez az eredmény csak a kezdet, eszköz a galaxisok rendszereinek további kutatásához, amely elvezethet a világegyetem s benne a Föld kialakulásának, létrejöttének megértéséhez, s talán még a jövő előrejelzéséhez is. Márka Zsuzsa, aki Márka Szabolcs felesége, elmesélte, hogyan készült a gravitációs hullámokat mérő detektor, amely javarészt az ő munkája.

Gyöngyösoroszira hoznák az új mérőeszközt

Márka Szabolcs, a kutatócsoport vezetője, javaslatot is felvetett: Európában vetélkednek azért, hogy hol építsék meg a következő „kozmikus fület”, vagyis azt az óriási műszert, amely méri az univerzumból érkező jeleket, köztük a gravitációs hullámokat. Márka úgy vélte, Magyarország is pályázhatna erre a kiemelt európai projektre. „Már a hely is megvan, Gyöngyösoroszi lenne a legalkalmasabb, ott ugyanis bizonyítottan nem, vagy csak alig rezeg a Föld” – fogalmazott a nyíregyházi születésű, 41 éves tudós, akit a tekintélyes Forbes magazin a világ egyik legígéretesebb fiatal tudósaként mutatott be a napokban.

Márka Szabolcs szerint a magyar tudós társadalom is felkészült egy ilyen műszer kezelésére, sok a jó fizikus és asztrofizikus Magyarországon, s az ország nemzetközi hírnevét is öregbítené, ha sikerülne ezt a fejlesztést megvalósítani. A tudós felvetette azt is, hogy szorgalmazni kellene magyar egyetemisták, fiatal kutatók amerikai tanulmányainak elősegítését. „Aki jó tanuló, annak még tandíjra sincs szüksége” – szögezte le Márka Szabolcs.

A magyar kutatók megmutatták Áder Jánosnak ketrecben és zárt térben őrzött szúnyogjaikat is, amelyek a malária kórokozóját hordozhatják. Márka Szabolcs és kutatócsoportja ugyanis egymillió dollárt kapott Bill Gates és felesége alapítványától a szúnyogok elleni lézerfüggönyös védekezés kidolgozására.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2016. április 24. 18:20
Nahát! Hogy én erre nem gondoltam! Ez a DEMOKRÁCIA CSÚCSA! Ha egy kormány tartós ideig és a lehető legnagyobb többséggel kormányoz,akkor hiába ontjuk a "tájékoztatókat", "füleseket",a "bizalmas információkat". Azaz hiába van nálunk mindig annyi besúgó, hogy a békebeli lakosság lélekszámát többszörösen haladja meg számuk.Ugyanis ezek permanensen jelentenek- amilyen Nagyhatalom akciórádiuszába kerülünk- alig győzik a sok besúgást értékelni. Ezen az ellenzék annyira felháborodott, hogy egyenesen-mint annak a magyar huszárnak panaszai- aki a Kossuth-huszár gyereke volt..."felhallanak a fényes Mennyországba!"Ez az, amit a fiatal kutatók "CSÚCSFÜL-nek neveznek. Vagyis végre eljuthatnak Szent Péterhez azok az információk,amit eddig a külföldi diplomáciai szolgálat portáján adtak le! Ellenzék! Fel,fel vitézek! Súgjunk egyenesen Szent Péternek! (mondaná valaki, miért nem a JÓISTENNEK árulkodunk?)Hát azért Böszmikéim, mert az Isten szeme mindent lát, hagyd békén a léniát!Ám,ha megpróbálkozol a nagybácsid által megsúgott "K"-vonallal-ezt hallod majd: Téves kapcsolás. Ezen a számon halandó előfizető nem kapcsolható!
wartog
2016. április 24. 13:11
büszke vagyok rájuk. Ugyan egy kukkot sem értek az egészből, de hajrá Magyarok!
Szabolcsi Gergely
2016. április 24. 13:11
Nem mondanám, hogy a CERN a nagy semmit kutatja, jelenlegi tudásunk szerint valószínűleg megtalálták a Higgs-bosont (az intézmény több mint hatvan éves története során pedig volt még pár eredménye).
TonyKann
2016. április 24. 13:11
Bocsánat: proton charge radiusza 0.8768 fm (femtometer), s a 4km LIGO kar ennek tízezred részével mozdult. Ez a mérés szinte felfoghatatlan teljesítmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!