Önvezető kamionflotta Európa útjain

2016. április 12. 09:00

Különleges eseményre került sor a múlt héten: önvezető kamionflotta járta az európai utakat, és jutott el sikeresen a rotterdami kikötőig.

2016. április 12. 09:00

Hat gyártó 15 önvezető kamionja elsőként szelte át Európa útjait: a belga, dán, német és svéd gyárból indulva kellett eljutniuk a rotterdami kikötőig. A Volkswagen Scania leányvállalatának nyerges vontatója még nagyobb utat, négy országhatárt érintve 2 ezernél több kilométert tett meg.

Az autonóm teherautó technológiának az NXP Semiconductors RoadLink járművek közötti kommunikációs rendszere az egyik kulcseleme. Vezeték nélküli kommunikációs és az NXP radarmegoldását használva teszi lehetővé, hogy a konvojhoz tartozó járművek valós időben is biztonságosan osszanak meg információkat egymással, valamint, a vezető kamionra reagálva, automatikusan fékezzenek és gyorsuljanak fel.

A nagyon gyors kommunikációval valósulhatott meg, hogy a járművek közel legyenek egymáshoz, és szinkronban vezessenek. Mivel vezeték nélküli hálózatban kapcsolódnak össze, gyorsabban fékeznek a humán vezetőknél.

A sikeres eseményt a holland Infrastruktúra és Környezet Minisztérium rendezte. Szakértők szerint mérföldkőről beszélhetünk, autonóm kamionflották széleskörű használatához viszont komoly további fejlesztések szükségesek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veletlen
2016. április 12. 16:54
Néhány év múlva ebből is az lesz, hogy a kormány tönkreteszi a kamionsofőröket. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!