1,27 milliárd dollár az Uber vesztesége 2016 első félévében

2016. augusztus 29. 11:30

Az Uber veszteségeinek fő oka a kínai helyi riválissal folytatott egyéves harc.

2016. augusztus 29. 11:30

A Bloomberg alapján az Uber legalább 1,27 milliárd dollár veszteséggel zárta 2016 első félévét. A cég a Bloomberg beszámolója szerint augusztus 19-én Gautam Gupta pénzügyi főnök elnökletével konferenciát tartott, amelyen az anyagi helyzetet vitatták meg.

Az első negyedévben 520 millió dollár volt a veszteség, és a másodikban tovább romlott a helyzet (750 millió veszteség). A számok ugyan elképesztőek, de összhangban állnak a korábbi beszámolókkal. Például 2015 első félévét az Uber közel 1 milliárd dollár veszteséggel zárta.

A veszteségek különféle forrásokból erednek, egyik ok például a sofőrök juttatásai. Egy, a témában jártas szakértő viszont azt nyilatkozta a Business Insidernek, hogy a veszteségek nagy része a kínai Didi Chuxinggal folytatott költséges és hosszadalmas csatározás volt. Egy év alatt 1 milliárd dollár úszott el a helyi rivális legyőzésére tett kísérletben. Az Uber China végül 35 milliárd dolláros üzlet keretében augusztus elején beolvadt a Didibe, úgyhogy az Uber könyvelésében nem lesz jele a veszteségnek.

Az Uber az Egyesült Államokban a Lyfttel csatározik, mindkét cég alacsony árakat és juttatásokat kínál. A csak az USA-ban működő Lyft 2015-ben 360 millió dollár veszteséget hozott össze. Mindkét cég növelte a sofőrökre és a fuvar igénybevételére ösztönző kiadásait.

Az Uber áprilisban jelentette be, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában nyereségessé vált. Az USA-ban fuvaronként 0,19 dollárról volt szó. A Bloomberg szerint ez már nincs így, mert Gupta elmondta a befektetőknek, hogy 2016 második negyedévét az Egyesült Államokban is veszteséggel zárták.

A cég bevételei 18 százalékkal, 960 millióról 1,1 milliárd dollárra nőttek a második negyedévben. 2015 azonos időszakában 287,3 millióról 375,9-re ugrott a tiszta bevétel.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!