Mezőgazdaság a lakóházban

2016. október 27. 08:30

Növénytermesztésre és haltenyészetre alkalmas rendszerekkel szerelné fel a jövő épületeit egy sheffieldi tervező.

2016. október 27. 08:30

A legoptimistább futurológusok szerint is komoly kihívások várnak a közeljövő generációira: csökkennek a természetes erőforrások, a klímaváltozással együtt járó felmelegedés, lakosság lélekszámának növekedése stb. Mindezek alapjaiban alakítják át az általunk ismert ökoszisztémákat.

Az optimisták a tudományra hagyatkoznak – úgyis találunk megoldást, mint mindig…

Mihai Chiriac (Sheffield Egyetem) elképzelése őket támasztja alá: 3D nyomtatott Akvapónikus Jövőháza városi környezetben hoz létre növénytermesztésre és haltenyészetre alkalmas ökoszisztémákat. „Az akvapónia élelmiszertermelési eljárás, amelyben a vízművelés (tengeri állatok, pl. halak vagy rákok tenyésztése) és hidroponika (növények termesztése talaj helyett tápfolyadék segítségével) módszerei egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben.” (Wikipédia)

Az építkezéshez újrahasznosított bioműanyagot használnának, az otthonokban szinte bármilyen élelmiszer-szükségletet előállíthatunk. Az elképzelés és a háromszintes printelt ház kulcsa az akvapónikus rendszer: a hidropónikus környezetben a növények termőföld nélkül, víztároló fölé helyezett ágyásfélében növekednének. Magában a tárolóban halak és más vízi létformák élnének. Az ottani hulladékot ammóniadús tápanyaggá alakítanák növények számára. A rendszer lényegében zárt visszacsatolási hurokként (closed feedback loop) működne, és – Chiriac szerint – bármelyik mezőgazdaság-típusnál több élelmiszert eredményezhet.

Mindeközben a növények egészséges zöld környezetet teremtenek a lakók számára, és nem kell többé elmenekülniük a „nagyvárosi pokolból.”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2016. október 28. 11:20
Szerény véleményem szerint, a világ pont úgy van berendezve, ha el nem basztuk volna, mint ahogyan itt vázolni szeretné néhány elmebeteg, csak kicsit nagyobb léptékben! Elsőnek a klímat kéne rendbehozni, mert igen is emberi közreműködést ígényel! Jelszó a hidropónia lenne, vissza kell vizesíteni a környezetet! A víz klimatizálja világunkat és az élet alapja! A mindenhol jelen levő víz és következményeként a vízpára veri vissza a most melegedést okozó napsugarakat. A felszíni és felszín közeli vizek tudnák megkötni a széndioxidot és eljuttatni a földköpeny mélyebb rétegeibe és hiánya miatt dúsul a légkör széndioxid koncentrációja. Nincs meg a vizek eltűnésével a földi anyagkörforgalom, ami létünk alapját jelentené. A széndioxid körforgalmában a változást a felszíni vizek hiánya jelenti, mert a vízben feloldódó széndioxid súlyánal fogva lemegy a földköpeny mélyebb rétegeibe, ahol metánná és oxigénné alkul hő hatására víz jelenlétében. Csak a talajban ez nem történik meg! Kell a víz hozzá a szárazföldön is, egyébként borul a kényes egyensúly! Több széndioxid tör a felszínre a vulkanikus tevékenység során, mint amit el tudnak nyelni a vizek és le tudnak juttatni a mélybe. Az emberi tevékenység által kibocsájtott széndioxid minimális az anyagkörforgalom mértékéhez képest, de ilyen feltételek mellett rátesz. Lassan leáll a föld hőmérséklet kiegyenlítő áramlási rendszere a tengerekben és a légkörben egyaránt. A pusztán fotonikus rendszerek önfenntartó mivolta nagyon is megkérdőjelezhető a bioszféra kettő kutatási program eredményei alapján! Gondolom ezen tudom, meg ányos képzelgők nem tájékozódtak ilyenekről agymenéseik viálggáokádása előtt.
ÁrPi
2016. október 28. 08:33
EZ a debreceni úttörő (elnézést nem komcsi vagyok csak nyelvtannáci) Gönczi Péter azt írta az FB-n nemrég hogy jól üzemel az általa az udvarában épített aquapónia (Aminek előhal adásáről működtetéséről korábban igen sok youtube kisvideót rakott fel.) , és csupáncsak hm.. a családja népesedése miatt költöznének nagyobb házba, és azt írta hogy az új családi lakhelyén is megépítené.
guerillajones
2016. október 28. 01:44
https://m.facebook.com/Panelkert/?ref=bookmarks
liberálzöld.
2016. október 27. 20:25
Mindenkinek tetszik a megoldás, aki zokni a mezőgazdasághoz és a biológiához. Próbálták a megoldást itthon is. A kezdeti csillogó szemű próbálkozók apránként ráébredtek a valóságra. https://www.youtube.com/watch?v=rlXbRXQjaM8
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!