Hollandiáig megy a Médiatanács a Netflix és a TLC szabálysértése miatt

2023. június 29. 12:59

Ada Twist, Trixie Motel – gond volt a korhatár-besorolással.

2023. június 29. 12:59
null

A TLC csatorna és a Netflix streamingszolgáltató sorozatainak egy-egy epizódját vizsgálta bejelentések nyomán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A testület mindkét esetben helytelen korhatár-besorolást állapított meg, és az illetékes holland társhatósághoz fordult – olvasható a NMHH Kommunikációs Igazgatósága közleményében.

A Média1 azt írja, a holland joghatóság alá tartozó TLC csatornán április 19-én sugárzott

Trixie Motel című reality-sorozat

ötödik epizódját állampolgári bejelentésre reagálva vizsgálta a Médiatanács. A sorozat egy amerikai motel felújítási munkálatait követi nyomon. A szolgáltató „korhatár nélkül” megtekinthetőnek minősítette, este nyolc órakor tűzte műsorra. A vizsgálat megállapította, hogy ha a csatorna szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, úgy a műsorszám megtekintése „12 éven aluliak számára nem ajánlott” megjelöléssel, III. korhatári kategóriába tartozóként kerülhetett volna adásba.

Szintén holland joghatóság alá tartozik a Netflix, amelynek kapcsán a bejelentő

az Ada Twist, a kis tudós című sorozat

negyedik évadának 11. epizódjával kapcsolatban fogalmazott meg panaszt. Az animáció korhatár nélkül megtekinthető tartalomként szerepel a szolgáltató kínálatában. A vizsgálat megállapította, hogy a műsorszámot tartalmi elemei alapján a hazai szabályozás szerint „6 éven aluliak számára nem ajánlott”, azaz II. korhatár-kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak.

A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületén a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Netflix felhasználói felületén nem teljesült, hangsúlyozta az NMHH.

A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét, teszi hozzá a Média1.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. június 30. 03:37
Mi az, hogy a Netflix és a TLC nem tartozik a magyar hatóságok jogszolgáltatása alá? Talán zöld diplomata útlevelük van? Mi történik ha a holland Commissariaat voor de Media – CVDM nem intézkedik, mert szerintük nem kell? Van még más kedvezmény is a hollandoknak? A náluk termesztett génmódosított gyümölcsöt, zöldséget, gabonát exportálhatják hozzánk? És ki áll helyt ha ez, vagy az idehozott, madárinfluenzával fertőzött baromfitáp kárt okoz?
Csubszi
2023. június 29. 23:51
Nem kell a Netflix; libsi szar az egész!
Lajoss
2023. június 29. 21:52
Komoly dolgok..Bruhaha
Player1
2023. június 29. 13:47
A Pride megtekinthető korhatár nélkül? - ha igen, akkor itt ne szórakozzunk, Farizeusok... Farizeus átvitt értelemben: Képmutató ember, aki álszentül szigorú elvek szerint él, jámborságot színlel és szenteskedik, de valójában ez csak a látszat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!