Atatürknek annyi – a Disney+ nem sugározza a törökök atyjáról szóló sorozatot

2023. augusztus 04. 19:44

A török médiapiacon tavaly nyár óta jelen lévő Disney+ vezetői úgy határoztak, mégsem vetítik le Törökországban a streamingszolgáltatú saját gyártásában készült Atatürk drámasorozatot. A törökök atyjáról szóló nagyszabású széria a Török Köztársaság 100. évfordulójához kapcsolódóan, október 29-én startolt volna a platformon.

2023. augusztus 04. 19:44
Statue of Mustafa Kemal Ataturk, Turkey

 

Az amerikai tartalomszolgáltató döntése nagy felháborodást váltott ki Törökországban, vezető török tisztviselők azzal vádolják a csatornát, 

hogy meghajolt az „örmény nyomás” előtt

– írja a Politico.

Ebubekir Şahin, a Török Rádió és Televízió vezetője bejelentette, vizsgálatot indítanak azon állítások felderítésére, amelyek szerint a döntés az örmény diaszpóra összehangolt lobbizása után született.

„Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítója a legfontosabb társadalmi értékünk" – mondta Sahin.

Miközben az „alapító atya” Atatürk a törökök számára örök idol marad, hiszen „az Oszmán Birodalom hamvaiból modern világi köztársaságot alapított”, kritikusai ma is úgy vélik, Atatürk új állama nagy bűnt követett el, amikor befogadta az örmények elleni népirtás elkövetőit, és az áldozatokra hárította a felelősséget.

Törökország hivatalos álláspontja szerint ugyanis az örmények annak idején az oszmán állam ellen fogtak fegyvert – néha Oroszországgal szövetkezve –, a halálesetek pedig a háború és a betegségek következményei voltak. Ankara a halottak számát is vitatja, és az örmények meggyilkolását nem ismeri el népirtásnak, annak ellenére, hogy azt 34 ország, köztük az Egyesült Államok, valamint az Európai Parlament is ekként deklarálta.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kormányzó AK pártjának szóvivője „szégyenletesnek” nevezte a Disney+ lépését, azt állítva, 

hogy az amerikai vállalat engedett „az örmény lobbinak".

A csatorna a hét közepén kiadott közleményében nem csak azt erősítette meg, hogy nem sugározza az Atatürk sorozatot, azt is közölte, a szériát átvette a a FOX – mindezt rutinszerű kereskedelmi  döntésként  indokolták, „összhangban a felülvizsgált tartalomelosztási stratégiával”.

Atatürk, a „a törökök atyja” képe országszerte ott lóg a kormányhivatalokban, éttermekben és otthonokban, és szinte minden nagyobb városban van köztéri szobra. Emlékének nyilvános megsértése három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható; az elmúlt években több török állampolgárt is megvádoltak ezzel a bűncselekménnyel.

„Bármi, ami Atatürkkel foglalkozik anélkül, hogy népirtó örökségét a középpontba helyezné, normalizálja a tettét. 

Ha most egy nemzeti vagy nemzetközi vita kezdődik erről az örökségről, az nagyon üdvözlendő dolog" – mondta mindeközben Aram Hamparian, aki az Amerikai Örmény Nemzeti Bizottság ügyvezető igazgatójaként vezette a sorozat betiltásáért folytatott kampányt.

A Disney 2020-ban egyszer már került hasonló helyzetbe, méghozzá az élő szereplős Mulan mozi miatt. Ennek egyes részeit a kínai Hszincsiang régióban forgatták, amiért a csatornát megvádolták azzal, hogy hozzájárult a Peking által a vidék ujgur lakossága ellen elkövetett emberi jogi visszaélések elkendőzéséhez.

 

Nyitókép forrása: Getty Images

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. december 24. 14:29
Bezzeg, ha Kemál Atatürk buzi néger lett volna, aki kiszolgáltatja Törökországot szomszédjainak (mint kun béla tette nálunk), akkor a disney folyamatosan róla zengedezne.
files32
2023. augusztus 05. 05:56
Belenéztem egy török sorozatba kb egy percig bírtam.
Akitlosz
2023. augusztus 04. 23:00
A játékfilm nem dokumentumfilm. Nem is politikai propaganda. S akárki emberről is készítenek akárhány részes filmes nem fog beleférni a teljes élete, minden ténykedése. S főleg nem az utókor fantáziája szerinti ténykedése. Két külön dolog, hogy Atatürk mit gondolt és mit tett, ez az ami filmbe való, s egy másik, hogy a Disney és az örvények mit gondolnak Atatürkről.
Kybon
2023. augusztus 04. 22:58
woketürk ___________________________________________________ (még csak a wokemuslim hiányzik -> Mohamed sose látott meleget / Meg ne fogd a buzi farkát / Nem tudta ezt Mohamed, S felrúgták a melegek - De Mohamed bosszút ordít eleget / Összeszedte mind az összes meleget / És felvágatta belénél fogva / farkán fellógva, míg bele nem gebedett!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!