Az amerikai chipgyártó lefizette az Apple-t, ezért uniós gigabírságot kapott

2018. január 24. 19:49

Közel egymilliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság szerdán a Qualcomm amerikai mobiltelefonchip-gyártóra az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Dollármilliárdokat fizetett az Apple informatikai óriáscégnek, hogy az ne vásároljon a konkurensektől.

2018. január 24. 19:49
null

A brüsszeli testület szerint a Qualcomm határozottan visszaélt piaci erőfölényével, mivel 2011 óta dollármilliárdokat fizetett az Apple informatikai óriáscégnek, hogy az ne vásároljon a konkurensektől, és kizárólag a vállalat által gyártott processzorokkal szerelje okostelefonjait és táblagépeit. „Ez azt jelentette, hogy a Qualcommal gyakorlatilag egyetlen riválisa sem versenyezhetett ezen a piacon, függetlenül attól, hogy milyen jók voltak a termékeik” – mutatott rá Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

„A Qualcomm több mint öt évre szabálytalanul kizárta riválisait az LTE sávszélességű chipkészletek piacáról, így betonozva be a dominanciáját” – mondta Vestager, hozzátéve, hogy a cég ezzel akadályozta az innovációt és lehetetlenné tette a választást a fogyasztók számára. Az uniós biztos elmondta továbbá, az Apple-re azért nem róttak ki bírságot, mert ebben az esetben „egyértelműen” a Qualcomm élt vissza az erőfölényével. A 997 millió eurós bírság a vállalat tavalyi árbevételének mintegy 4,9 százalékát teszi ki.

Az Európai Bizottság 2015-ben indított vizsgálatot a kaliforniai cég ellen, amely a világ legnagyobb mobiltelefonchip-gyártója.

Bennfentes források szerint az uniós versenyjogi hatóság a következő hónapokban egy másik ügyben is megbírságolhatja a Qualcommot, amiért a vállalat úgynevezett ragadozó árképzési gyakorlatot alkalmazott, azaz áron alul adta a chipjeit annak érdekében, hogy kiszorítsa a piacról egyik egykori riválisát.

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, s egyes szakemberek szerint a mostani döntés is fokozni fogja a feszültséget Washington és Brüsszel között.

Hasonló ügyben Brüsszel tavaly júniusban rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google amerikai internetes óriásvállalatra. Korábban pedig az ugyancsak amerikai Intel mikroprocesszor-gyártót büntették 1,06 milliárd euróra a trösztellenes szabályok megsértése miatt.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2018. január 25. 06:35
Én ezt az egészet nem értem! "Bennfentes források szerint az uniós versenyjogi hatóság a következő hónapokban egy másik ügyben is megbírságolhatja a Qualcommot, amiért a vállalat úgynevezett ragadozó árképzési gyakorlatot alkalmazott, azaz áron alul adta a chipjeit annak érdekében, hogy kiszorítsa a piacról egyik egykori riválisát." Szabad verseny van, minden gyártó annyiért adja a portékáját amennyiért akarja, ill. amennyiért megéri neki. Ha a konkurencia nem bírja a versenyt tönkremegy. Ennyi! Ez a hétköznapok kereskedelmi gyakorlata, van amikor fordítva sűl el a dolog. De miért avatkozik ebbe bele az EU? "A brüsszeli testület szerint a Qualcomm határozottan visszaélt piaci erőfölényével, mivel 2011 óta dollármilliárdokat fizetett az Apple informatikai óriáscégnek, hogy az ne vásároljon a konkurensektől, és kizárólag a vállalat által gyártott processzorokkal szerelje okostelefonjait és táblagépeit. „Ez azt jelentette, hogy a Qualcommal gyakorlatilag egyetlen riválisa sem versenyezhetett ezen a piacon, függetlenül attól, hogy milyen jók voltak a termékeik” – mutatott rá Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos." Ez nagyon zavaros! Tehát, leegyszerűsítve: Lemegyek a boltba egy kiló kenyérért és a boltos fizet nekem azért, hogy ne a szemközti kereskedőtől vásároljak? Ez nem életszerű. Az Apple a profitból él és nyilvánvalóan azt az ajánlatot választja, ami számára kedvezőbb. Ha a Qualcomm esetleg visszatérít valamennyit a vételárból az az ő dolguk. Ezzel az eszközzel a konkurencia is élhet ha akar. Nincs eben semmi kivetni való. Azt is írja, hogy emiatt a konkurencia nem versenyezhetett a piacon, függetlenül attól, hogy milyen jók voltak a termékei. Ez marhaság! Ott van a SAMSUNG meg a sok kínai gyártó, akik kapásból ugranának a jobb, olcsóbb processzorért ha lenne és rögvest lenyomnák a Qualcomm meg az Apple piacát, illetve le is nyomják, naponta jönnek ki új innovációk. De azt sem értem, hogy miért az EU bírságol. Mindkét cég amerikai, ha az ottani törvényeknek megfelelnek és nincs európai érintettség, akkor hogy jön a képbe az EU?
metálgitár
2018. január 25. 04:07
Már kezdtem azt hinni a ballibák folyamatos rinyálása és bezzegnyugatozása közepette, hogy csak Magyarországon (és csak a Zorbán rezsimje alatt) van korrupció, erre tessék.
veletlen
2018. január 25. 03:53
"Szabad verseny van, minden gyártó annyiért adja a portékáját amennyiért akarja, ill. amennyiért megéri neki. Ha a konkurencia nem bírja a versenyt tönkremegy." Azért nem engedik a szabad versenyt, mert a legerősebb szereplő túl könnyen monopol helyzetbe kerülhetne. "Az Apple a profitból él és nyilvánvalóan azt az ajánlatot választja, ami számára kedvezőbb. Ha a Qualcomm esetleg visszatérít valamennyit a vételárból az az ő dolguk. Ezzel az eszközzel a konkurencia is élhet ha akar. Nincs eben semmi kivetni való." Igen, ha a konkurencia olyan erős, mint a Qualcomm. Egy feleakkora cég ugyanolyan jó termékkel nem biztos, hogy meg tudja lépni. "Azt is írja, hogy emiatt a konkurencia nem versenyezhetett a piacon, függetlenül attól, hogy milyen jók voltak a termékei. Ez marhaság! Ott van a SAMSUNG meg a sok kínai gyártó, akik kapásból ugranának a jobb, olcsóbb processzorért ha lenne és rögvest lenyomnák a Qualcomm meg az Apple piacát, illetve le is nyomják, naponta jönnek ki új innovációk." Azt írta, a Qualcomm konkurenciája nem tudott labdába rúgni az Applenél, mert a Qualcomm fizetett az Applenek. A Samsung nem ugrál processzorért, hanem gyártja, mivel van saját tervezőrészlege és gyártórészlege is. Például az Apple telefon/tablet processzorainak egy részét is a Samsung gyártja, ahogy a Qualcomm processzorok egy részét is, mivel a Qualcommnak sincs gyártókapacitása. "De azt sem értem, hogy miért az EU bírságol." Az Applenek van egy - adóelkerülő - leányvállalata Írországban. Az Indexen érthetőbben van megfogalmazva, mint az MTI-s változatban: https://index.hu/tech/2018/01/24/egymilliard_eurora_buntetik_a_qualcommot/
Phötön
2018. január 25. 01:16
"224 worldwide locations" Nyilván Európában is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!