Tényleg automatizálható a könyvelés? És mi lesz, ha igen?

2019. október 10. 01:12

Az MI olyan szellemi foglalkozásokra is veszélyes lehet, amelyekről korábban ezt nem tudtuk elképzelni.

2019. október 10. 01:12
null
Csiba András

„Az MI (mesterséges intelligencia) azokra az állásokra jelenti a legnagyobb veszélyt, amelyeket fel lehet bontani kiszámítható, előre meghatározható lépésekre. Előnye, hogy egyszer kell betanítani, és ezután ezerszámra hozható létre rendkívül rövid idő alatt a munkást helyettesítő robot, míg az embert sok év tanulás teszi képessé egy-egy feladatra.

Az MI olyan szellemi foglalkozásokra is veszélyes lehet, amelyekről korábban ezt nem tudtuk elképzelni: például a jogi, a könyvelő-, az adótanácsadó- és a könyvvizsgálószakmára,

mert ha felbontjuk e szakmákat elemi tevékenységekre, akkor azt látjuk, hogy legnagyobb részük bizony előre kiszámítható automatizmus...

Új szolgáltatási területek

A könyvelők a szolgáltatások körében és minőségében fognak versenyezni egymással. Nagy tudással rendelkező, komplexen gondolkodó szakemberek lesznek. Ellenőrizni tudják majd az MI-t, és folyamatosan növelik a tudását. Utánajárnak a felmerülő kérdéseknek, elemzéseket végeznek, kontrolling, jogi, adótanácsadási feladatokat látnak majd el. Mindez egyre gyorsuló ütemben zajlik majd le: egy-egy bevezetett változás újabb és újabb változások sorát indítja el.

Az ember és a gép kapcsolata szorosabbá és körkörössé válik: az ember tanítja az MI-t, amely így egyre több területen helyettesítheti majd.

Sokszor a gép ad keretet az ember tevékenységének, de az ember ellenőrzi majd a gépet, és marad energiája a lehetőségei felismerésére. A könyvelő-, adótanácsadó-szakma tehát nem fog eltűnni teljesen, csak sokkal kevesebb, sokkal kreatívabb szakemberre lesz szükség.”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2019. október 22. 12:16
Jó lenne, ha megszűnne a szellemi robotmunka.
Akitlosz
2019. október 22. 12:16
Nem kell képzelődni ez már a jelen. A szerződésírás sablonok sorba dobálása, a szerződéseket egy számítógépprogram is meg tudja írni. De lassan magukat a programokat is meg tudják írni programok. Miért pont a könyvelés lenne nehéz, ami tele van számokkal? Nem tudom mire fel akarják még tovább szaporítani az embereket milliárdszámra, mert több emberi munkaerő nem fog kellene, keveseknek jut majd állás.
dakotasámán
2019. október 17. 14:50
"Nem tudom mire fel akarják még tovább szaporítani az embereket milliárdszámra, mert több emberi munkaerő nem fog kellene, keveseknek jut majd állás." csökkenteni kell a munkaidőt, és jut munka mindenkinek. a tendencia egyértelmű, a fizikai munka kiváltása energia felhasználással, robotokkal, majd a szellemi munka kiváltása robotokkal, MI-vel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!