Óriási lassulás a szingapúri gazdaságban 2019-ben

2020. január 09. 13:43

Egyes ázsiai fejlett országok gazdasága közel került a recesszióhoz 2020-ra, ilyen Hongkong és Szingapúr is. Amíg Hongkongban leginkább a tüntetések miatt haldoklik a gazdaság, addig Szingapúrt az Egyesült Államok és Kína közt hosszú ideje elnyúló kereskedelmi háború tépázza, mivel a városállam gazdasága túlságosan is függ az exporttól.

2020. január 09. 13:43
null
Takács Zsolt

Hatalmas lassulás volt megfigyelhető a szingapúri gazdaságban 2019-ben, mivel a 2018-as 3,1 százalékos gazdasági (GDP) növekedésről 2019-ben az évtized legkisebb, 0,7 százalékos növekedésére esett az ütem, annak ellenére is, hogy az utolsó negyedév erős lett az országban. Az utolsó három hónap gazdasági növekedése 0,8 százalék volt, amely 0,1 százalékos növekedés a harmadik negyedévhez képest.

A feldolgozóipar már egy éve folyamatosan szűkül, pedig Szingapúr gazdaságának egyötödét ez a szektor teszi ki. Az utolsó negyedévben 2,1 százalékkal csökkent a kibocsátása a szektornak. A csökkenés okozója az elektronikai, kémiai és a közlekedéstechnikai klaszterek kibocsátásának csökkenése.

A szolgáltató szektor 1,4 százalékkal nőtt, ezt a szektort

a pénzügyi szektor tartja életben.

Az építőipar is nőtt 2,1 százalékkal a negyedik negyedévben éves alapon.

Kereskedelmi háború pusztít

Az exportorientált gazdaságok különösen erősen érzik a kereskedelmi háború negatív hatásait. Szingapúr a harmadik negyedévben

nem sokkal kerülte el a technikai recessziót.

Az egész régiót lassuló gazdaság jellemzi, amelynek legfőbb kiváltója az elhúzódó kereskedelmi háború.

Szingapúr gazdaságát nagyon hátrányosan érinti a Kína és USA között elhúzódó kereskedelmi háború, amely az elektronikai szektorban csúcsosodik ki. Elemzők szerint a 2020-as év gazdasági növekedése kiszámíthatatlan, mert nagyban függ a globális helyzettől, de nagyjából egy és két százalék közötti növekedést mutatnak az előrejelzések.

Reményt jelenthet, hogy január 15-én írják alá a részleges kereskedelmi megállapodást Kínával a Fehér Házban, jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren kedden.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. január 11. 20:44
"Óriási lassulás a szingapúri gazdaságban 2019-ben" Pedig Viktorkának Szingapúr az egyik kedvenc országa. Most hivatkozni fog rá?
Jack Reynor
2020. január 11. 12:11
Olyan elképesztően magas szinten vannak, ahonnan már nehéz tovább növekedni. Enélkül hiányos a cikk.
Cassi
2020. január 10. 14:39
Ha a nagy országok bezárnák az adózási és pénzmosási kiskapukat, Szingapúr egy éven belül megszűnne. De ettől nem kell félni.
fogas paduc
2020. január 10. 14:12
Figyusz, és ezt az agyadcskáddal találtad ki? Mind? Komoly szellemi fejlődést mutatsz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!