Pénzügyminisztérium: Az Európai Bizottság is elismeri a magyar gazdaság eredményeit

2020. február 26. 16:48

Elismerte a magyar gazdaság eredményeit az Európai Bizottság is szerdán ismertetett idei országjelentésében – közölte a pénzügyi tárca szerdai közleményében az MTI-vel.

2020. február 26. 16:48
null

A testület kiegyensúlyozott képet adott a magyar gazdaság eredményeiről és elismerte a kedvező hazai makrogazdasági folyamatokat – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.

A tanulmány leszögezi, hogy a magyar gazdaság uniós összevetésben kimagasló, 4 százalék feletti átlagos gazdasági növekedést ért el az elmúlt négy év során, és a következő években is folytatódhat az uniós átlag feletti bővülés – írták.

Megjegyezték, a jelentés kiemeli, hogy a magyar gazdaság tavaly képes volt érdemben ellenállni a nemzetközi és európai gazdasági lassulásnak, növekedésének fő mozgatórugója ugyanis a belföldi kereslet és a magas szintű beruházási aktivitás volt.

„Az erőteljes bérnövekedés és a kedvező hitelfelvételi lehetőségek, köztük a tavaly júliusban indult babaváró hitelprogram az előttünk álló években tovább ösztönzik a fogyasztást és a beruházásokat” – fogalmazott a PM.

A bizottság szerint 2020-ban valamivel visszafogottabb, de még mindig magas növekedés várható. A magyar bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított államadósság továbbra is folyamatosan csökkenő pályán van, és azon is marad - tették hozzá.

A devizában fennálló államadósság csökkentésével és a magyar lakosság egyre növekvő szerepvállalásával még inkább mérséklődött az állam finanszírozásának kitettsége a nemzetközi pénzpiacok ingadozásának – írták.

Az országjelentés megállapítja, hogy a magyar bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő, nyereségesen működik, és ellenálló a kedvezőtlen makrogazdasági fejleményekkel szemben, míg a nem-teljesítő hitelek aránya tovább csökkent, az új hitelkihelyezések száma pedig erősen növekedett – áll a PM közleményében.

Az előző évekhez hasonlóan a jelentés kiemeli a munkaerőpiac jó teljesítményét, amely továbbra is jellemzője a magyar gazdaságnak. A foglalkoztatás szintje újabb történelmi csúcsra emelkedett, a munkanélküliség a válságot megelőző szint alá esett, a bérek jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt két évben – sorolták.

Az adózás területén a bizottság hangsúlyosabban elismeri a gazdaságfehérítő intézkedéseket, külön kiemelve az áfarés jelentős csökkentését és az áfabeszedés hatékonyságának javítását. Tavalyhoz hasonlóan ezúttal is elismeréssel szól a jelentés az adórendszer egyszerűsítését célzó lépésekről – írta a minisztérium.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. március 03. 12:03
https://scontent.fbud5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/87838665_2620365428183031_6315462882909749248_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=aXQl7UtkjGUAX8YaeNu&_nc_ht=scontent.fbud5-1.fna&oh=d45d1a4d8ce205ed1b86dded318206ca&oe=5EF61285
jetta84
2020. március 03. 12:03
Amúgy lényegtelen mit ismer el, vagy nem az európai bizottság. Nem neki kell megfelelni hanem magunknak.Az, hogy ilyen gazdasági növekedésünk van, arról nagyrészt Orbán gazdaság politikája tehet, nem az EU.Nem kell velük foglalkozni, csak azt csináljuk ami az országnak az előnyös.
Negue
2020. március 02. 20:21
Akkor most kérdezzék meg Gyurcsánynét, meg a nomentumos képviselőket, és az egy szem emeszpést is, hogy ők , hogy látják ugyanonnan a helyzetet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!