Minden karanténban töltött hónap akár két százalékpontot is elvehet az éves GDP-növekedésből

2020. március 31. 13:45

Az IMF és a WTO után pár napon belül már az OECD is felhívta a figyelmet, hogy a világgazdaság recessziója nem irreális forgatókönyv. A járvány több iparágat is érint a turizmustól kezdve az ingatlanpiacig és ez valószínűleg tovább folytatódik – derül ki a szervezet friss jelentéséből. José Ángel Gurría, a szervezet főtitkára felhívta a figyelmet, hogy szorosabb együttműködésre lesz szükség nemzetközi szinten, emellett néhány javaslatot is tett a gazdasági hatások enyhítésének érdekében.

2020. március 31. 13:45
null
Bakajannisz Péter

José Ángel Gurría, az OECD főtitkára a vasárnapi G20 virtuális találkozón mutatta be az OECD jelentését, ami a koronavírus világjárvány gazdasági hatásairól számol be. A jelentés szerint ha a járvány terjedése továbbra is folytatódik, nagyon nehéz idők elött áll a világgazdaság.

A jelentés a járvány gazdasági aktivitásra gyakorolt hatásait vizsgálta olyan vállalatokon keresztül, amelyek a közvetlen személyes kapcsolatokra támaszkodnak, többek közt szerepelnek a kutatásban légitársaságok, a szállás- és vendéglátóipari szolgáltatók, a turizmus, a kiskereskedelmi szolgáltatások vagy a művészet és szabadidő területén működő vállalatok, valamint az ingatlanügynökségek.

Rengeteg ország állította le gazdasági tevékenységeinek egy részét annak érdekében, hogy megfékezze a járvány terjedését. Az OECD szerint a fejlett országok iparágai nem álltak le teljesen, de amennyiben a helyzet tovább fokozódik, akkor

az egyes országok gazdaságainak növekedési üteme akár 2 százalékponttal is csökkenhet minden szigorú korlátozással elmúló hónapra.

A legnagyobb csapás a turizmust érheti, amelynek bevételei akár 70 százalékkal is csökkenhetnek a fejlett gazdaságokban.

A kutatás szerint a fejlett gazdaságokban, ideértve Németországot, Nagy Britanniát és az Egyesült Államokat, a kibocsátás átlagosan körülbelül 15 százalékkal is csökkenhet, ami azt jelenti, hogy az összes iparág komoly vesztségeket szenvedhet el. A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen adat a kisebb gazdaságokban elérheti a 25 százalékot is.

Az alábbi ábra jelzi, hogy a szervezet Magyarországot is a veszélyeztetettebb országok közé sorolja, ahol nemzetközi viszonylatban nagyobb visszaesés is bekövetkezhet átmenetileg.

Egyes fejlett és feltörekvő piacgazdaságokban bekövetkezett gazdasági aktivitás változása a részleges vagy teljes iparági leállások következtében.

Az adatok tükrében az OECD hangsúlyozza, hogy a világgazdaság elkerülhetetlenül recesszióba fog lépni. Gurria arra hívta fel a figyelmet – ahogyan azt az IMF és a WTO is tette –, hogy

szorosabb együttműködésre lesz szükség a jövőben.

Ezen kívül a szervezet főtitkára a vonatkozó monetáris, fiskális és strukturális politikák végrehajtását, a meglévő kereskedelmi korlátok felszámolását – elsősorban az orvosi ellátás vonatkozásában –, a fejlődő és alacsony jövedelmű országok támogatását, a dolgozók és munkanélküliek támogatását, illetve a vállalatok – különösen a KKV szektor – kisegítését sürgette.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2020. március 31. 23:23
A norvégok sokkal jobban érintettek, az olcsó olajból nagy gondjaik lesznek, illetve már most vannak. 1 hóna p alatt 15%-o értékelődött le a norvég korona az euróhoz képest (a forint ennek harmadát, 5%-ot)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!