Megerősödve mászik ki Dél-Korea a recesszióból?

2020. október 28. 17:16

Dél-Korea gazdasága erősebben és gyorsabban jöhet ki a koronavírus okozta recesszióból, mint a többi fejlett ország. A fellendülés motorja az export, de fontos volt az is, hogy sikeresen ellenőrzés alá vonták a járványt az országban.

2020. október 28. 17:16
null
Takács Zsolt

Az előző negyedévhez képest 1,3 százalékkal bővülhet az ország gazdasága a harmadik negyedévben a szakértők szerint. Ez az adat a közgazdászok szerint azt jelentené, hogy

a kereskedelemtől függő ország kisebb sebekkel mászott ki a recesszióból, mint más országok.

A pozitív GDP-növekedés segíthet bebiztosítani a következő időszak jó teljesítményét és erősíteni a technológiai szektor munkahelyeit. Ha Dél-Korea továbbra is sikeresen ellenőrzés alatt tartja a vírust, akkor a negyedik negyedévben is növekedés következhet be.

Az export és a feldolgozóipari hangulat alakulása

A növekedés húzóereje az export erősödése volt, ami a mikrocsipek és a technológiai eszközök iránti kínai keresletnövekedés miatt következett be.

A járvány terjedési ütemének kisebb fellendülése átmenetileg visszavetette a fogyasztást, de ezt célzott korlátozásokkal gyorsan orvosolták a döntéshozók.

Tieying Ma, a DBS Bank közgazdásza szerint a negyedik negyedévben is folytatódik a „Nike pipa” alakú talpraállás a fogyasztás és az export további erősödésének köszönhetően.

Dél-Korea elnöke úgy nyilatkozott, hogy

a mostani egy tökéletes időpont arra, hogy újraélesszék a turizmust és támogassák a belső fogyasztást.

A kormány tovább folytatja a kedvezménykuponok kiosztását is, hogy fellendítsék a háztartások költéseit.

Szakértői várakozások szerint éves bázison a gazdaság 1,9 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben. Az ország GDP-je 2021 első negyedévében térhet vissza a járvány előtti szintre, évekkel megelőzve Japánt.

Dél-Korea versus G7

Dél-Koreában a pénzügyi támogatások sokat segítettek a recesszióból való kilábalásban. A kormány négy extra költségvetési módosítást hajtott végre ebben az évben, amelyek közvetlen pénzkifizetéseket is magukban foglaltak. A központi bank is rekordalacsonyra csökkentette az alapkamatot és likviditást pumpált a pénzügyi piacokra, hogy segítse a vállalkozásokat.

(Borítókép: MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!