Vietnám gazdaságát a home office mentette meg, de nem úgy, ahogy gondolnánk

2020. december 02. 11:34

Vietnámnak sikerült minimalizálnia a koronavírus okozta gazdasági károkat, így az egyetlen délkelet-ázsiai országgá vált, amelyik növekedhet ebben az évben.

2020. december 02. 11:34
null
Takács Zsolt

Az ország gazdasága 2,4 százalékkal nőhet ebben az évben az IMF előrejelzése alapján. A Nemzetközi Valutaalap kiemelte, hogy Vietnám kulcsfontosságú lépéseket tett az egészségügyi és gazdasági összeomlás megakadályozására. Vietnámban kevesebb mint ötvenen haltak meg a vírus szövődményeiben.

Az IMF 2021-re erőteljes gazdasági fellendülést jósol. Az előrejelzések szerint az ország gazdasága 6,5 százalékkal bővülhet, ha a belföldi és a külföldi gazdasági aktivitás tovább normalizálódik.

Vietnám egészségügye nem annyira fejlett, mint más gazdagabb országoké, de a szigorú intézkedések miatt sokan dicsérték az délkelet-ázsiai ország vezetését. Hatásos és szigorú kontaktkutatást vezettek be és a teszteléseket is hatékonyan végezték el. Az ország gazdasága lassabb ütemben növekedik ebben az évben az akadozó turizmus miatt, de

elkerülte a gazdasági mélyzuhanást.

Home office generálta kereslet

Michael Kokalara, a Vinacapital vezető közgazdásza elmondta, hogy rengeteg tényező hozzájárult, hogy az országban alacsony szinten maradjon a gazdasági és egészségügyi válság. Ennek a legfőbb eleme az otthoni munkavégzés széleskörű elterjedése volt az egész világon, amelynek következtében sokan vásároltak számítógépeket, irodai bútorokat. Ezeknek a termékeknek túlnyomó részét pedig épp Vietnámban gyártják.

Vietnám exportja az USA-ba 23 százalékkal emelkedett az első három negyedévben

az előző év azonos időszakához képest. A növekedéshez legnagyobb mértékben az elektronikai eszközök exportja járult hozzá, amely 26 százalékkal nőtt.

Az elmúlt évtizedben drasztikusan nőtt az ország feldolgozóipara, miután sok vállalat a kínai bérnövekedés miatt más országokba helyezte át a termelést.

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború miatt sokan kiszervezték Kína területéről a termelést a magas vámok miatt.

Rengeteg multinacionális vállalat, mint például az Apple és a Samsung kezdte meg működését Vietnámban. Az Apple a magas minőségű Airpods gyártását is ki akarja szervezni a délkelet-ázsiai országba. A koronavírus miatt is sok vállalat alapított székhelyet Vietnámban a diverzifikáció miatt – mondta el Kokalari.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!