A mesterséges intelligencia az árképzésben is jelentős szerephez juthat

2021. március 10. 19:03

A világjárvány kezdetén, az online kereskedelem korábban nem tapasztalt sebességgel lendült be. Így azok a vállalkozások, ahol eddig is magas anyagi ráfordítással fektettek be az online vásárlói felületek tökéletesítésébe, jókora előnnyel indultak. Akik pedig ebben a szorult helyzetben ébredtek rá az online jelenlét fontosságára, csak kapkodták a fejüket, hogy versenybe szálljanak.

2021. március 10. 19:03
null
A Business-to-Business (B2B / két vállalkozás közti termékértékesítés) tevékenységet folytató vállalkozásoknak is szembe kellett nézniük az értékesítési csatorna hirtelen jött átalakulásával, valamint az ellátási láncok megszakadásával.

Azonban az e-kereskedelem résztvevőinek is be kellett látniuk, hogy a sikerhez nem elég az online aktivitás. Jelenleg az egyik legfontosabb tényező a racionális és piachoz igazodó árképzés, ami termékajánlásokkal, nagy készlettel és gyors szállítási idővel párosul. S mint kiderült, a vállalkozásoknak ennek teljesítése jelenti a legnagyobb gondot.

Gyakran az érzelmek befolyásolják a piaci döntéseket

Az Enable tanulmánya szerint a jelenleg B2B tevékenységet folytatók 64 százaléka, az ügyletkezelések során ütközik problémába. Ahhoz, hogy ezekből a folyamatokból profitálni tudjanak, az árképzésnek minden egyes ügyletnél igazodnia kell a piaci feltételekhez. 

A legtöbb embert, gyakran befolyásolják érzelmei a mindennapi döntéseik során. Nincs ez másképpen a szakembereknél sem. Esetenként a kereskedelmi döntések nem a tények, hanem a stressz hatására születnek meg, ez pedig sokszor túl magas, vagy épp túl alacsony árképzést eredményez.

A megfelelő ár kialakításához meg kell vizsgálni az elmúlt időszak teljesítményét, bevételeit, majd az eladási árak változásait. Ezek összességéből pedig következtetni lehet, hogy mely árakat kell csökkenteni, vagy éppen stabilizálni. 

Ahhoz pedig, hogy ellensúlyozni lehessen az ellátási lánc megszakadását, a mesterséges intelligenciát és az ároptimalizálás gyakorlatát kell segítségül hívni. Bár magára a láncra a legtöbb vállalkozásnak nincs ráhatása, az optimálisabb árképzés segíthet pénzügyileg behozni a lemaradást. 

De hogyan segíthet a mesterséges intelligencia? 

Az éves benchmark jelentésből kiderült, hogy a vállalatok 0,5-17 százalékos árrés veszteséget tapasztalnak, kizárólag a hibás árképzés miatt. Ilyen szintű veszteség normál körülmények között is ugyanolyan eséllyel érheti a vállalkozást, mint a jelenlegi nehezített élethelyzetben. 

Sokszor a költségváltozások elszámolása, az ügyfelek fizetési hajlandóságának felmérése vagy bizonyos árváltozások hatásának megjóslása lehetetlen feladatnak bizonyul az emberi agy számára. 
Ezért szükség van olyan, hatékony és intelligens eszközökre, melyek effektíven hajtják végre ezeket a feladatokat. 

Az input költségek gyors változásával az árképző csoportoknak drámai tempóban kell kiszámolniuk a költségátadást. Meg kell tudniuk határozni, annak stratégiáját az adott termék- és kategóriaszinten, figyelembe véve az ügyfelek pénztárcájának vastagságát.

A mesterséges intelligencia, ároptimalizálás és költségkezelő szoftverek segítségével a díjképző csapat képes központi frissítések létrehozására, különböző stratégiák tesztelésére, valamint azok árrésre és bevételre gyakorolt hatásainak előrejelzésére. 

Nem utolsó sorban pedig ellensúlyozhatják a vállalkozást érintő negatív pénzügyi hatásokat. Az ilyen fejlett árképzési szoftverekkel rendelkező vállalatok könnyen megtalálhatják a díjszabás buktatóit, ezzel visszaszerezve az elvesztett árrésük 1-3 százalékát. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2021. március 11. 05:06
A mesterséges intelligencia valószinűleg sokkal jobb, hatékonyabb eszközallokációra lesz képes, mint a piac. Jobban fogja előrelátni a szereplők szándékait, mint maguk a szereplők...:) Részint, mivel befolyásolni fogja tudni őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!