Az okos városok segíthetik az előrelépést a környezetvédelemben

2021. április 15. 07:26

A környezetvédelem és a bolygónk megmentése napjaink egyik fontos küldetése, és szerencsére egyre többen ismerik el, hogy csakis rajtunk, és szokásaink megváltoztatásán múlik a jövőnk.

2021. április 15. 07:26
null

A fenntarthatóság manapság minden fejlesztés esetében rendkívül fontos és most úgy tűnik, hogy az informatika segítségével könnyebben átadhatóvá válnak a jó gyakorlatok a hétköznapi emberek számára is. A megoldást az intelligens városok létrehozása és fejlesztése jelentheti, ahol integrált rendszerek segítenék a lakosokat az intelligens és fenntartható gyakorlatok elfogadásában.

Az evolúcióval sokat tettünk bolygónk pusztulásáért 

Az emberiség történelmében számos mérföldkövet tettünk le, és az út a mai civilizált világunkig hosszú volt, melynek során rengeteget fejlődtünk és ezzel együtt változtak igényeink is. Először barlangokban laktunk ma pedig már kényelmes és komfortos lakásokban, és már elképzelni sem tudjuk őseink életmódját. 

Egyre nagyobb igényeink kielégítése érdekében folyamatosan újabb és újabb területeket hódítottunk el a természettől, nem törődve a károkkal, amelyeket ezzel okoztunk. A Föld népessége ma már átlépte a rendkívüli, hétmilliárdos határt. Ha négyzetméterenként nézzük, akkor nagyjából 15 ember jut átlagosan egy négyzetméternyi területre. 

Mivel az ember alapvetően társas lény, nem csoda, ha közösséget építve újabb és újabb települések jelennek meg, mit sem törődve az eredetileg ott élő növényekkel és állatokkal. További súlyos problémát jelent az is, hogy a területek kizsákmányolásával értékes mezőgazdasági termőföldektől is elesünk, veszélyeztetve ezzel a saját ellátásunkat. Nem beszélve arról, hogy a szemetelés, amely kizárólag az emberi faj velejárója, mekkora méreteket ölt és mennyi problémát generál. 

Régóta tudjuk, hogy változtatnunk kell, azonban nem olyan egyszerű megtenni a szükséges lépéseket. Számos szakember szerint a megoldás az intelligens városok létrehozásában rejlik, amelyek fejlett informatikai rendszereket működtetve, segíthetnek a környezeti problémák leküzdésében. 

Kisebb terület, ,,okosabb” házak 

A lakosság folyamatos növekedésével egyre csökken a szabadon maradt területek nagysága, ez pedig számos ország kormányát állítja kihívás elé. Félő ugyanis, hogy nem marad elég megművelhető föld és veszélybe kerülhet egyes országok élelmiszerellátása. Éppen ezért a cél az, és a fejlesztőket is arra ösztönzik, hogy olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek során minél kevesebb terület felhasználva húznak fel olyan épületeket, amelyek az emberek igényeit is kielégítik.  Az újonnan felépülő okos épületek és házak kevésbé függenek a hagyományos energiaforrásoktól. Képesek előállítani saját villamosenergiájukat, a szemetet elégetik és a vizet is újra felhasználatóvá teszik. Ezek az okos rendszerek sokat tesznek hozzá a környezet megóvásáért folytatott küzdelemhez.

Mesterséges intelligenciával a ,,zöldebb” közlekedésért  

Ugyancsak elengedhetetlen a közlekedés reformja, és kijelenthetjük, hogy ezen a területen már történtek előrehaladások. A jelenlegi tömegközlekedési rendszerek olyan hagyományos energiaforrásokra fókuszálnak, mint a fosszilis tüzelőanyagok és a hagyományosan előállított villamos energia. A jövőben azonban egyértelműen a környezetbarát, megújuló energiaforrásokat fogják előnyben részesíteni. Az okos városokban a cél az autók száma mellett a forgalom egyidejű csökkentése, mellyel a zaj- és légszennyezés mértéke is visszaesik, miközben az utazási idő is lényegesen rövidebbé válik. 

Fő az energiatakarékosság 

Az okos városokban az energia túlnyomó részét már megújuló energiaforrásokból, szél – és napenergiából nyerik. Az energiatakarékosságra azonban továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni, amiben sokat segíthetnek különböző, mesterséges intelligenciára épülő megoldások.

A műanyag a múlté  

Már napjainkban is megfigyelhető a műanyagok ellen folytatott küzdelem. Nem véletlenül, hiszen a szárazföld és a vízi ökoszisztéma egyik legveszélyesebb szennyezőanyagáról beszélünk. Az intelligens városokban megtiltják a műanyag, különösen a nem újrahasznosítható műanyagok használatát, mint például a csomagolóanyagok, bevásárló táskák és a palackok. Világszerte több városban is betiltották már az egyszer használatos bevásárlózacskók használatát, és a többször is alkalmazható táskák vételére ösztönzik az embereket. 

Hatékony hulladékgazdálkodás 

A megfelelően kiépített hulladékgazdálkodási rendszerek elengedhetetlenek környezetünk tisztán tartásához, továbbá egészségügyi szempontból sem elhanyagolhatók. A jövőben fontos lehet az a felismerés, mely szerint a hulladék elégetésével energiához jutunk, így a törmelék bizonyos formái villamos energiává alakíthatók át. Többek között a hús, az állati hulladék és a mezőgazdasági maradványok is feldolgozhatók ezzel a technológiával. Egy másik új eljárás, mely áttörést jelenthet, az a hővel történő átalakítás. Ennek során geotermikus módszereket alkalmazva, hő és nyomás segítségével alakítják át a hulladékot felhasználható áruvá. 

Jó példa Szingapúr hulladékkezelési stratégiája: a városban összegyűjtik, majd elégetik a hulladékot, jelentős részét biztosítva ezzel az energiaigénynek. Az ilyen intézkedések nagyban hozzájárulnak a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez. 

A cikk szerzője Fülöp Réka. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!