Stella McCartney bemutatja a világ első gombabőrből készült ruházatát

2021. április 09. 05:10

Stella McCartney bemutatta első, új műbőr ruhadarabját; A Mylo's Unleather-t. A ruha, egy kétrészes, mellényes felső és nadrág, újrahasznosított nejlon paneleket használ, amelyek a Mylo paneljeihez vannak rögzítve. Az elkészített szett egy lépés a fenntartható divat egy teljesen új világába. Az érdeklődő divatőrülteknek még várniuk kell ugyanis a kollekció első darabja még nem megvásárolhatóak. Első körben egyfajta iránymutatásként szolgál, mely rávilágít arra az útra, amelyre McCartney a közeljövőben haladni szeretne a termékeivel.

2021. április 09. 05:10
null
A gombák gyökérzetéből kitermelt anyag a környezetvédelmi költségek töredékével számolva használható fel a ruhaipari gyártásban.

A Bolt Threads nevű kaliforniai startup gombafonalak segítségével készít műbőr anyagot, mely alkalmas ruhák és kiegészítők gyártásához. A gombák gyökereit behálózó úgynevezett micélium anyagát feldolgozva alkotják meg az új terméket, a Mylot. 

Az állati alapanyagokból, mint bőrből készült darabok alkalmatlanok egyes vallási csoportok, valamint vegánok és vegetáriánusok számára. Évtizedek óta a vállalatok mesterséges helyettesítőket állítanak elő, amelyek felhasználhatók a divat, a kiegészítők és a felületek burkolásához - ideértve az autó belső terét, a bútorokat és a könyvkötéseket is. Ez a folyamat a környezetre gyakorolt hatásai miatt, az utóbbi években nagy figyelmet kapott, mivel a műbőr legtöbb formája kőolaj-finomításból származó műanyagból készül.

A micélium-feldolgozás feleakkora vízhasználattal jár, mint a pamutgyártás, valamint jóval környezettudatosabb és gyorsabb például a marhabőr-feldolgozási folyamatánál is.

Számos vállalat, köztük a McCartney, az Adidas, a LuluLemon és a francia divatház, amely a Saint Laurent, a Balenciaga és a Gucci tulajdonosa, mindannyian szerződést kötöttek a Bolt Threads-sel a Mylo használatát illetően.

Elsőkörben a nagy vállalatok a gombafonal gyártását együttműködve fogják végezni, mert így sokkal kifizetődőbb és hosszú távon működtethető. 

A Hermés eközben egy másik, hasonló területen tevékenykedő céggel, a MycoWorks-szel dolgozik együtt a bőr saját alternatívájának kidolgozásán, amelyet Rishinek hívnak. Ebből a partnerségből már elkészült egy luxus poggyász, a Victoria Bag, amelyet valószínűleg csak kevesen engedhetnek meg maguknak.

Remélhetőleg az új környezetbarát anyagok használata egyre szélesebb körben terjednek el, és annyira optimalizálják az árakat, hogy a hétköznapi ember gardróbjába is hamarosan eljuthat. A ruhaipar az egyik legkárosabb iparág mind közül. Bár számos márka dolgozik az alternatív megoldások alkalmazásán, mégis a tömeges gyártási technológiáknak és a végfelhasználói attitűdnek egyelőre van hová fejlődniük. 

A cikk szerzője: Szalga Bogi
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!