Újabb csúcstechnológiás rakéta kifejlesztésén dolgozik az amerikai hadsereg

2021. április 30. 09:18

Az Amerikai Egyesült Államoknak mindig is fontos volt, hogy a legmodernebb technikákat alkalmazzák a hadseregben, így folyamatos figyelmet fordítanak a fegyverfejlesztésre is. Jelenleg egy új típusú rakéta kifejlesztésén dolgoznak, azonban a tesztelés során problémák merültek fel.

2021. április 30. 09:18
null

Hiperszonikus rakéta fejlesztésén a hangsúly 

Az Amerikai Légierő egyik kiemelt programja keretében kompakt, hordozható és hiperszonikus rakéták kifejlesztése a cél, amelyek a tervek szerint Boeing nehézbombázói és már repülőgépek esetében is alkalmazhatóak lesznek. Céljuk az erősen védett, jelentős szárazföldi célpontok minél előbb történő megsemmisítése. 

Az AGM-183A típusú rakétát a Lockheed Martin tervezte és 2022 szeptemberére szeretnék elérni, hogy készen álljon a bevetésre. Működésének lényege, hogy az indítás után egy rakétamotor gyorsítja fel, majd elválik a motortól és a külső burkolattól, így átalakulva   hiperszonikus siklóvá. Sebessége elérheti az akár 23 875 kilométer per órát is, miközben nagy magasságból zuhan és manőverezik az akár 1600 kilométerre lévő célpont likvidálása érdekében. 

Eddig már hét alkalommal végeztek olyan tesztelést, amikor a rakétát csak szállítania kellett a Boeing 52H típusú nehézbombázójának. Április elején hajtották végre az első olyan próbát a kaliforniai Point Mugu Sea Range felett, amikor a tervek szerint leválasztották volna a rakétát a hordozóról, a kísérlet azonban meghiúsult. Ez lett volna az első alkalom, amikor a fegyver elválik a bombázótól. 

Nem csak a biztonságos leválasztás és elengedés bemutatása lett volna a cél, hanem a teljesítmény és a vitorlázó repülés megfigyelése is fontos lett volna. A légierő akkor gondolta úgy, hogy a tesztet inkább megszakítják, mikor a rakéta automatikus indítása közben problémák merültek fel. Mivel nem sikerült bevetni, így inkább visszafordították a repülőt és épségben átadták a fegyvert a mérnököknek, hogy megtalálják és kijavítsák a hibát.   

A projekt vezetője, Heath Collins dandártábornok úgy véli, már a kezdetektől sejtették, hogy az új típusú rakéták fejlesztése korántsem lesz egyszerű feladat.

A legutóbbi tesztelés kudarca kapcsán úgy nyilatkozott, hogy bár csalódást okozott a sikertelenség, ugyanakkor kulcsfontosságú információkkal is szolgált a további fejlesztéseket illetően.

A cikk szerzője Fülöp Réka.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2021. április 30. 12:24
Így céljuk, az erősen védett, jelentős szárazföldi célpontok minél előbb történő megsemmisítése késedelmet szenved! Kár! Mondaná egy varjú!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!