A Fortnite alkotói beperelték az Apple-t

2021. május 19. 21:17

A Fortnite egy az Epic Games által megálmodott ingyenes battle royal videójáték, ahol egy apokalipszis után kell a játékosoknak túlélni és megteremteni a saját erőforrásaikat más játékosokkal együttműködve. A játék egyedisége abban rejlik, hogy sok kreativitásra és találékonyságra van szükség az egyes elemek felépítéséhez és a fennmaradáshoz.

2021. május 19. 21:17
null

A játék rendkívül népszerű, jelenleg több mint 45 millió aktív játékossal büszkélkedhet. Emellett még százezrek nézik passzívan, ahogy mások játszanak. Az egyik legismertebb Fortnite közvetítő játékost Ninjaként lehet ismerni, aki a játék élő közvetítésével átlagosan 500.000 dollárt (146 millió forintot) keres havonta.

A Fortnite elérhető asztali számítógépen, Xbox, Nintendo Switch, illetve Playstation eszközökön, valamint Android és iOS rendszereken is. Mivel a népszerűségének köszönhetően jelentős nyereségre tett szert az Epic Games, így a cég felvállalt egy olyan komoly bírósági ügyet, melyet korábban nem sokan mertek meglépni.

Az Epic Games augusztusban beperelte az Apple-t, mivel szerintük tisztességtelenül magas összeg az a 30 százalékos jutalékdíj, melyet az App Store jogdíjaként fizettetnek ki, ezzel pedig igazságtalanul csökkentik a Fortnite játékon belüli vásárlásokból befolyó összegeket.

Az Epic nem követel pénzbeli kártérítést, csupán azt szeretné, ha az Apple lehetővé tenné a Fortnite-hoz hasonló alkalmazások számára, hogy megkerüljék az Apple fizetési rendszereit és lehetővé tegyék az alkalmazáson belüli vásárlást.

Az ügy jogi érvei a piac határaira összpontosulnak, amelyekért a két vállalat küzd. Az Apple ügyvédei azzal érveltek, hogy a játékosok az App Store-on kívül még sok más helyen is hozzáférhetnek a Fortnite-hoz, valamint a 30 százalékos jutalék összhangban van az iparági előírásokkal. 

Emellett kijelentették, hogy ha csökkentenék a jogdíj értékét, akkor kevésbé lenne biztonságos iOS rendszereken játszani a Fortnite-tal, hiszen már nem tudnák ugyanazokat az adatvédelmi előírásokat tartani. 

Az Apple fő ügyvédnője szerint az Epic esete öncélú módja annak, hogy elkerüljék az Apple-nek fizetendő díjakat, azonban az egész feltevés bizonytalan jogi alapokon áll, így nem látja sok esélyét, hogy az Epic megnyerné a pert.

Az alkalmazásfejlesztők között az elmúlt évek során már volt visszhangja az App Store ellehetetlenítő szabályai miatt, de eddig kevesen mertek erről nyilvánosan beszélni és még kevesebben merték jogi útra terelni az ügyüket.

Éppen ezért az Epic Games létrehozott egy nonprofit koalíciót, melyhez több tucat kisebb vállalat is csatlakozott, hogy közös erővel lépjenek fel az Apple és a Google alkalmazásplatformjain bevett méltánytalan módszerekért.

A tárgyalás végkimenetele sok mindent meghatározhat a monopóliumellenes lépések jegyében. Emellett az Apple, az Amazon, a Facebook és a Google tulajdonosai az utóbbi időben komoly monopóliumellenes követelésekkel szembesültek mind az Egyesült Államokból, mind Európából.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!