Agyi implantátummal irányítható az egerek közti interakció

2021. május 27. 18:04

Az optogenetikaként ismert idegtudományi megközelítés a fény alkalmazásával céloz meg különböző genetikailag módosított idegsejteket. Segítségével olyan súlyos egészségi állapot is kezelhető, mint a bénulás vagy a vakság.

2021. május 27. 18:04
null

Azon az elgondoláson alapszik, miszerint egyes sejtek olyan fehérjéket tartalmaznak, melyek érzékenyebbé teszik őket a fényre a többi sejthez képest. Ezért, ha ezt a tulajdonságot biztosító gént egy új sejtbe építik be, viselkedésük fény hatására megváltoztatható.

A Northwestern Egyetem tudósai egy új implantátum segítségével egerek kezeltek olyan idegsejtetekkel, amelyeket egy fényre érzékeny algából származó génnel láttak el. Segítségével először vált programozhatóvá az egerek egymás közti interakciója, mely a tudósok szerint alapul szolgálhat az állatok közti hierarchiák és kapcsolatok kialakulásának megértésére.

Az apró, vezeték nélküli, fél milliméter vastagságú eszköz a koponya felületén, a bőr alatt helyezkedik el. A maga nemében elsőnek számító implantátumból finom, LED izzószálas szonda nyúlik le az agyba, így a kutatók valós időben képesek fel- és lekapcsolni a fényjelzést egy számítógép NFC-jén (Near Field Communication) keresztül.

„A korábbi technológiák nem tették lehetővé, hogy egyszerre több, egymással interakcióba lépő állatot figyeljünk meg” – mondta Jevgenia Kozorovitskiy neurobiólógus, a kísérlet tervezője. 

Továbbá kitért az innováció részleteire is: „A szálak vagy elszakadtak, vagy az állatok összegabalyodását okozták. Ezért a kísérlethez mindenképpen egy innovatív, vezeték nélküli technológiára volt szükségünk, hogy összetettebb kérdéseket is megvizsgálhassunk az állatok normál környezetben való viselkedésével kapcsolatban.

A kísérlet során a már implantátummal rendelkező rágcsálók egy elkerített területen helyezkedtek el, miközben a tudósok aktiválták az agyi régió módosított neuronjait. Ez az egerek közti társadalmi interakciók gyakoriságának növekedését eredményezte, ami a stimuláció kikapcsolásával visszafordítható volt.

„Az izolált állatok agyi aktivitásának megfigyelése is érdekes, de a társadalmilag egymással kölcsönhatásban lévő csoportok tanulmányozása az idegtudomány egyik legizgalmasabb területe” – mondta John A. Rogers, aki a technológia fejlesztését vezette.

 
A szakember hozzátette: „Mostanra magunkénak tudhatjuk a technológiát, amivel megvizsgálhatjuk, hogy miként alakulnak ki és szakadnak meg az egyének közti kötelékek és tanulmányozhatjuk, hogy miként alakulnak ki hierarchiák ezen interakciókból.” 

Mivel az optogenetika az idegsejtek genetikai módosítását jelenti, ezért emberek számára még nem engedélyezett alkalmazása. A területben azonban hatalmas potenciál rejlik, így a megfelelő kísérletekkel és innovációval idővel eljuthat arra a szintre, hogy akár vak betegeknek segítsen visszanyerni látásukat.

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2021. június 02. 06:19
Ez az, amit -- az okosok szerint -- a covid19 elleni oltással akarnak beadni, ugye? :D
brekker
2021. május 29. 17:37
Akinek egy csöppnyi "öntudata" van az kiröhögné ezeket a hülyeségeket, ha nem tudná, hogy sokak viszont örülnek az öntudatuk elvesztésének. Erőszakkal nem érhető el semmi az ilyen foglyul ejtett embernél. Sajnos csak a személyes megtapasztalás segít, másnak nem hisz.
brekker
2021. május 29. 17:29
Hihetetlen, milyen baromságokra lobbizik ki magának pénzt a tudatipar a tudatlanoktól. Megteszünk hülye EU képviselőnek, csak aztán ne szóljál bele értelmes dolgokba, úgyse értesz hozzá.
brekker
2021. május 29. 17:22
Az úgynevezett tudomány egyre inkább látványpékséggé válik. És akkor még rárakódik a garantáltan fogalmatlan (különben nem újságíró lenne) médiamunkás, és megírja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!