Égi háború várható az amerikai hadseregnél

2021. június 21. 21:26

A DARPA kifejlesztett egy drónellenes koncepciót, melyet a Mobile Force Protection részeként fognak felhasználni. A koncepció lényege, hogy a DARPA által fejlesztett drónok „levadásszák” az ellenséges drónokat.

2021. június 21. 21:26
null

A bemutatót az Eglin Katonai Légierő Bázisán tartották, ahol sikeresen semlegesítették az ellenséges drónokat. A tesztről videó is készült, melyet nemrég posztoltak a DARPA közösségi oldalaira.

A rendszer jelenlegi elsődleges célja a konvojok és a katonai létesítmények megvédése az esetleges támadásoktól, úgy, hogy nem használnak robbanószereket és minimalizálják a felmerülő károkat. 

A védelmet biztosító drónok egy kifinomult radarrendszert használnak, ami képes pontosan érzékelni és azonosítani a célpontokat akár 1 km-es távolságból is. Ezután a rendszer „automatizált döntési motort” alkalmaz arra, hogy a célpontokat a készletében szereplő eszközökhöz igazítsa, anélkül, hogy emberi operátorra lenne szükség.

Az elfogók között találhatóak mind rotációs, mind rögzített szárnyú drónok is, melyek hatékonyan tudják hatástalanítani az ellenséges drónokat. Azonban az nem ismert, ha más meghajtási formával működik az ellenfél drónja, akkor mennyire hatékony a módszer.
A fejlesztők hangsúlyozták, hogy a koncepció a többszörös fenyegetésekkel járó razziák legyőzésére irányul.

Az ugyan még nem tisztázott, hogy a tömeges támadásokhoz hány védelmi drónra lenne szükség és egyszerre hányat lennének képesek „levadászni”, de a DARPA ígérete szerint erre is hamarosan választ adnak. Látszik, hogy a koncepció még viszonylag újszerű, de összességében sikeresnek és elérhetőnek tűnik. A tervek szerint az ára is rendkívül kedvező lesz, így az amerikai hadsereg számára jó védelmi opció lehet.

Mivel a dróntámadások egyre komolyabb problémát jelentenek, az amerikai légierő számos megoldásra nyitott a megfelelő védelem érdekében. Az egyik ilyen megoldás egy speciális fegyver, melynek különlegessége abban rejlik, hogy a kilövés után a lövedék hálóvá pattan szét és befogja, majd lerántja magával az ellenséges drónokat.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!